Hristiyanların her yıl Ağustos ayında kutladığı Meryem Ana Bayramı vesilesiyle Trabzon’daki Panayia Sümela Rum Ortodoks Manastırı’nda her yıl yapılan ayine bu yıl hükümet tarafından izin verilmedi.

Her yıl ancak hükümetten alınan izinle ve yılda sadece bir kez yapılmasına müsaade edilen ayine bu yıl izin verilmemesine gerekçe olarak tarihi manastırda yürütülen bakım ve onarım çalışmaları gösterildi.

Yunanistan’ın başkenti Atina merkezli Ekathimerini gazetesi konuya ilişkin olarak yayımladığı haberde, Türkiye resmi makamlarının öne sürdüğü “bakım ve onarım” gerekçesinin yanı sıra, Pontus Rum derneklerinin çekincelerine de yer verdi.

Gazete haberinde, Pontus Rum derneklerinin ayine izin verilmemesini şüpheyle karşıladıklarını belirtirken, geçen ayki darbe girişiminin ardından “Türkiye’yi saran muhafazakâr dalganın” dini törenin askıya alınmasında etkisi olabileceğine dikkat çekti.

Dünyanın dört bir yanına dağılmış olan Küçük Asya ve Pontus Rumlarını her yıl bir araya getiren ayine izin verilmemesi Yunanistan’daki siyasi çevreler tarafından da eleştirildi.

Muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi, ayine izin verilmemesini din ve inanç özgürlüğüne yapılan bir saldırı olarak nitelendirerek tepki gösterdi.

Atina merkezli pek çok haber kaynağında yer alan analizlerde, Türkiye’de son dönemde muhafazakârlığın gözle görünür oranda yükselişe geçtiği, geçen aylarda ise Aya Sofya’da Kuran okutulmasına göz yumulduğu hatırlatılarak, Trabzon Sümela Manastırı’ndaki ayine böyle bir dönemde izin verilmemiş olmasının tesadüf olamayacağı kaydedildi.

SEMBOLİK ÖNEMİ OLAN AYİNE “TAŞ DÜŞEBİLİR” ENGELİ

Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunan ve dördüncü yüzyılda inşa edilen Panayia Sümela Rum Ortodoks Manastırı, Cumhuriyet dönemindeki 88 yıllık yasağın ardından 2010 yılında Ekümenik Patrik Bartholomeos’un riyaset ettiği bir ayinle dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Hristiyanları ağırlamıştı.

Tarihi manastırda yapılan kısmi onarım ve bakım çalışmaları ağır aksak ilerliyor olsa da, 2010’dan bu yana her yıl Ağustos ayında yapılan ayine bu yıl izin verilmemesinin ardında 50 milyon TL’lik ödeneğe mal olacağı öne sürülen bir ihale krizi olduğu iddia ediliyor.  

Mela tepesine inşa edilen 16 asırlık manastırda “taş düşme tehlikesi” olduğunun tespit edilmesinin ardından yenilenen restorasyon projesinin maliyetinin 50 milyon TL’yi bulacağı ve hükümetin buna ödenek ayırmadığı için restorasyonun yapılamadığı iddia ediliyor.

“ÖDENEK AYIRMAYAN İKTİDARIN AYIBIDIR”

Yerel kaynaklar, ödenek bulunamaması halinde Sümela Manastırı’nın üç yıl daha kapalı kalabileceğini öne sürerken, Ortahisar Belediye Meclisi CHP Grup Başkanı Turgay Şahin, geçen ay gündeme alınan ihale krizine ve duruma tepki göstermişti.

Sümela’nın ülke turizmi açısından önemine dikkat çeken Şahin tepkisini şu sözlerle ifade etmişti: “Dünyaya mal olmuş, UNESCO tarafından kabul edilen dünyaca ünlü bir tarihi eser parasızlıktan dolayı kapalı tutulacaksa, bu durum belediye başkanlarının, kaymakamların Trabzon dinamiklerinin ve iktidarın çok büyük ayıbıdır. Burada herkes utanmalı. Sümela Manastırı’nın üç yıl kapalı kalması, şehrimizin büyük bir ekonomik zarara uğraması demektir.” (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)