ABD Başkanı Donald Trump’ın, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerinin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklayan kararının ardından Google, Çinli Huawei şirketi ile anlaşmasını sınırlandırdı. Google’ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmanın kapsamını daralttığını duyurdu.

Alphabet’in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google’ın geliştirdiği Android işletim sistemi güncellenemeyecek.

İŞLETİM SİSTEMİ GÜNCELLENMEYECEK

Google’ın aldığı karar şu an için Huawei telefonuna sahip olan kişileri etkilemiyor. Ancak Android işletim sisteminin bu yılın sonunda beklenen güncellemesi yapıldığında, Huawei kullanıcılarının yeni sisteme erişimi olmayacak.

YOUTUBE ÇALIŞMAYABİLİR

Google’ın sanal uygulama mağazası Google Play, e-posta hizmeti Gmail ya da YouTube uygulamalarının da Android güncellemesi sonrası Huawei telefonlarda çalışmayabileceği ifade ediliyor.

AÇIK KAYNAK SÜRÜMLERİNDE SORUN YOK

Huawei kullanıcıları, Android işletim sisteminin açık kaynak sürümlerini indirip kullanmaya devam edebilecekler.

Tüketici teknolojileri danışmanlık şirketi CCS Insight’tan Ben Wood, Google’ın kararının Huawei kullanıcılarının satın alma davranışları üzerinde ciddi etkileri olacağını söylüyor.

HUAWEI ANDROID’E ALTERNATİF YAZILIM GELİŞTİRİYOR

Huawei ise son birkaç yıldır Android sistemini kullanmasının engellenmesi takdirinde kendi yazılımını devreye sokmak için bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı. Çin’de kullanılan bazı modellerinin bu yazılıma ait teknolojileri kullandığı belirtiliyor.

Huawei’nin Çin’deki operasyonları zaten Google uygulamaları yasak olduğu için bu durumdan etkilenmeyebilir ancak şirketin en büyük ikinci pazarı olan Avrupa’da bu durumun nasıl bir zarara yol açabileceği henüz kestirilemiyor.

Trump geçen hafta içinde imzaladığı başkanlık emrinde, açıkladığı kara listede yer alan yabancı şirketlerin, hükümet izni olmadan Amerikalı şirketlerin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını açıklamıştı. Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi Huawei de bu listede yer alan şirketler arasına eklendi. Son aylarda aralarında İngiltere’nin de olduğu bazı Batı ülkeleri, Huawei ürünleri ile ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyordu.

Çin’in Huawei teknolojisini casusluk için kullanabileceği iddia ediliyor. Washington, müttefiklerine, Huawei’in 5G teknolojisini kullanmamaları konusunda da baskı yapıyor.

Kaynak: BBC Türkçe