Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) Cezaevi Komisyonu ve Tutuklu Aileleri ile Dayanışma Derneği (TUAD) İstanbul Şubesi'nin 25 Şubat'ta Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevleri ile Tekirdağ 1 ve 2 Nolu T Tipi cezaevlerindeki tutuklularla yaptıkları görüşmelere ilişkin bir rapor yayınladı.

1 ve 2 Nolu F Tipi'nde kalan tutuklulara getirilen 10 kitap sınırlandırmasının devam ettirildiğinin belirtildiği raporda, bir hafta önce 2 Nolu F Tipi'nde tutukluların gardiyanların saldırısına uğradığı kaydedildi. Bir tutuklunun keyfi bir şekilde kafası duvarlara vurularak, yerde sürüklendiğinin aktarıldığı raporda, bu işkenceye karşı diğer koğuşlarda kalan tutukluların kapıları dövünmesinin ardından diğer odalara da saldırıldığı belirtildi.

TUTUKLULAR SAĞLIK DURUMLARINA GÖRE DARP EDİLİYOR

8 Şubat'ta Erzurum H Tipi Cezaevi'nden Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'ne getirilen Kürt siyasi tutuklular Erhan Kaya, Şahin Altun, İbrahim Er, Ekrem Kar ve Kemal Özçelik'in önce kameralar önünde usule uygun biçimde arandığı, ardından ise kameraların kapatılarak çıplak aramanın dayatıldığı, bunu kabul etmeyen tutukluların darp edildiği aktarıldı. Darp olayına ilişkin ayrıntılara yer verilen raporda, "Tutsaklardan kalp, şeker ve yüksek tansiyon hastalığı olan Kemal Özçelik darp edilirken cezaevi doktoru 'hayati risk olabilir onu darp etmeyin' demiş. Sürgün gelen tutsaklardan Şahin Altun'un kafasında sıyrıklar oluşmuş ve başı kanamıştır. Sürgün gelen tutsaklar etkinliklere çıkarılmamıştır" denildi.

Bu cezaevinde işkencenin ortağının cezaevi müdürü, "A takımı" denilen gardiyan grubunun ve doktorların olduğuna dikkat çekilen raporda, adeta sağlık durumuna göre darbın sınırlarının belirlendiğine işaret edildi.

TUTUTUKLULAR AÇLIK GREVİNE BAŞLADI

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi'nde PKK davasından yargılanan siyasi tutukluların büyük bir kısmının başka cezaevlerine sürgün edildiği, kalan tutukluların ise kötü muamele ve işkencelere karşı üçer günlük dönüşümlü açlık grevine başladığının belirtildiği raporda, tutukluların açlık grevine devam ettiği kaydedilerek, tutukluların kamuoyundan işkenceye karşı duyarlılık beklediği kaydedildi.

'SEVK EDİLEN TUTUKLULARIN DIŞ DÜNYA VE AİLELERİ İLE BAĞI KOPARILDI'

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nden Tekirdağ 1 Nolu F Tipi Cezaevi'ne gönderilen tutukluların isimleri şöyle; Müslüm Polat, Müslüm Özçelik, Lütfü Yoldaş, Özgür Köse, İlhami Özağar, Ruşen Bayar, Hasan Kaçmaz, Yüksel Okuyucu, Celal Beyazkaya, Özgür Gürbüz, Ekrem Polat, Cengiz Oğurtan, Ali Bektaş, Gülnaz Akkurt, Serxwebun Gezik, Adem Tunç, Mazlum Özağar, Mehmet Şirin Ötker, Mahmut Yaman, Hüseyin Yaşar.

İsmi verilen siyasi tutukluların apar topar buraya nakledildikleri için dış dünya ve aileleri ile olan irtibatlarının koptuğu belirtilirken, 10'ar kişilik koğuşlarda kalan tutukluların 5 metrekarelik dar bir alanda havalandırmaya çıktığı aktarıldı ve tutuklu başına günde 200 litre su sınırlaması getirildiğine dikkat çekildi.

'TAHRİK EDİLMEYE ÇALIŞILIYORLAR'

Tekirdağ 2 Nolu T Tipi Cezaevi'ne, Mardin Midyat ve Adana Kürkçüler cezaevlerinden getirilen siyasi tutuklularla ilgili problemlerin devam ettiğinin belirtildiği raporda, "Tutsakların kıyafetleri ve kitapları hala kendilerine verilmemiştir. Oda aramaları büyük bir ideolojik keyfiyet ve orantısızlıkla yapılmakta, tutsaklar tahrik edilmeye çalışılmaktadır. En son geçen hafta tutsakların küçük el radyolarına da el konularak, tutsakların dış dünya ile tüm iletişimi kesilmiş durumdadır. Tüm bu hukuk dışı uygulamalara karşı siyasi tutsaklar ortak alan, spor vb. hiçbir etkinliğe çıkmama kararı almışlardır" diye belirtildi.

'DERHAL ADIM ATILSIN' ÇAĞRISI

Tutuklu ailelerinin talebi üzerine tutuklularla görüşüldüğünün belirtildiği raporda, yaptıkları görüşmelerde tutukluların gergin ve kaygılı bir ruh hali içinde olduğunun gözlemlendiği kaydedilerek, bu cezaevi kampuslerinde tutuklulara fiziki ve psikolojik işkence uygulandığı ifade edildi.

Başta siyasi iktidar olmak üzere, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ve demokratik kamuoyunu bu işkence iddialarına karşı duyarlı olmaya çağıran ÖHD ve TUAD, Adalet Bakanlığı'nın Tekirdağ Cezaevi'nde müfettişler aracılığıyla derhal inceleme başlatması ve sorumlular hakkında idari ve cezai işlem yapılması talebinde bulundu. (yuksekovahaber)