Bozcaada Yazı Dizisi: 1-
Kendisi küçük, rantı büyük ada: Bozcaada!

Bozcaada Yazı Dizisi: 2
Yeni imar yasası Bozcaada'yı koruyor mu?

Mustafa Dermanlı - Serkan İlik / Demokrat Haber

Bozcaada Yazı Dizisi: 3

CHP ADAYI YILMAZ: ‘Tek dileğim 12 ay yaşayan bir Bozcaada’

Bozcaada’daki yerel seçimlerde en önemli adaylardan bir tanesi de CHP’nin adayı Hakan Can Yılmaz. Aslen Çanakkaleli olan ve Bozcaada’da on yıldır doktorluk yapan Hakan Yılmaz, partisinden aday gösterildiği tarihten sonra memurluktan istifa edip yıllardır kendini yakın hissettiği CHP’ye üye olup adaylığını fiilen başlatmış. Eşi de adada doktorluk yapan Hakan Bey, ailesinin de sosyal demokrat bir yapıda olduğunu, genç ve heyecanlı bir ekiple adaya hizmet etmek istediklerini belirtiyor. Biz de Bozcaada merkezindeki bir kafede kendisiyle buluşup hem son günlerde gündemde olan yeni imar yasasını, hem bir önceki yönetime neden karşı olduklarını, hem de projelerinin bir kısmını konuştuk.

Mevcut Belediye Başkanı ve yeniden aday olan Demokrat Partili Mustafa Mutay’a neden karşısınız?

Hakan Can Yılmaz: Mustafa Mutay 20 yıldır Bozcaada’ya emek vermiş, hizmetleri olmuş birisi. Beğendiğimiz hizmetleri de elbette var. Ama artık Bozcaada’nın daha genç, daha heyecanlı ve vizyonu açık bir başkana ihtiyacı var. Kazandığımız takdirde hizmetlerinden ötürü plaket verip, teşekkürlerimizi de sunacağız kendisine.

Başkan’ın eksik yönleri ya da eleştirdiğiniz tarafları neler?

Sayın Mutay, Bozcaada için bir iki dönem yeterliydi. Ama sonrasında adada daimi yaşayan halk için hiçbir şey yapmadı. Bozcaada’nın gelişimi için aşama kaydettiremedi. Kış yaşantısı daha da kötüye gitti. Turizm plansız, düzensiz bir yapıda kötüye gitti ve memnuniyetsizlik ortaya çıktı. Düşünebiliyor musunuz Bozcaada’nın halen bir Kapasite Raporu yok. Ne kadar otele/pansiyona ruhsat verilecek belli değil. Geleceğimizi eko turizmle mi, kültür turizmiyle mi, bağcılıkla mı kurtaracağız, kimse bilmiyor.

Bozcaada’da kış aylarının bu denli boş geçmesi ada ekonomisi için bir kayıp. Başkan cezaevinin, üniversitenin, Telekom’un ve Adliye’nin adadan mevcut iktidar eliyle çekildiğini ve bu sebeple adada kış ekonomisinin durduğunu söylüyor. Katılıyor musunuz?

Kısmen haklı. Yalnız başkan bu konuda ne yapmış? Bir protesto örgütlemedi, bir imza kampanyası yok, yürüyüş yapılmadı, panel, ulusal duyurular ile bilgilendirme toplantıları olmadı. İktidar bunu politik olarak yapabilir ama sizin her zaman protesto ve eleştiri hakkınız var. Başkan bu konuda pasif kaldı.


Yeni imar planı hakkında görüşleriniz nedir?

Bozcaada’nın yeni bir imar planına ihtiyacı olduğu bir gerçek. Bu kadar gecikmesinin sebebi de mevcut Belediye Başkanı’dır. Plan çok daha evvel çıkmalıydı. Mevcut haliyle kabul ettiğimiz yerler olduğu gibi karşı durduğumuz yerler de var. İki toplantı yaparak halkı bu plana dahil etmiş sayılmazsınız. Halkın içerisinde olduğu ve kararların birlikte alındığı bir plan çok daha kabul edilebilir olurdu. Yasa dikkatlice incelendiğinde ufak nüanslar ve tuzaklar olduğu açık! “Dardanos kıyıları”, “Güneye bakan kıyılar” gibi ucu açık ifadeler ciddiliği ortadan kaldırıyor. Niyetlerle, ucu açık bir şekilde yasa ve plan yapılmaz.

Başkan 250+250 m2’lik fabrikalar için tapuya ‘devredilemez, tesis olamaz, konut olarak kullanılamaz’ şerhi koyulacağını söylüyor…

Söyleyebilir, fakat bunun yasada yer alması lazım. Sözlü olarak bunun ifade edilmesinin hiçbir şekilde geçerliliği yok. Ayrıca Çayır mevkiinde pansiyon ihtiyacı yok. Oranın doğasına bir ihanet bu plan. Yakışmayacaktır ve bu maddeye de sonuna kadar karşıyız. Arkeolojik sit alanlarıyla alakalı maddeyi inceleyin, ciddiyetten ne denli uzak olduğunu göreceksiniz. Birçok maddenin ucu açık…

Peki, seçimi kazanırsanız bu imar yasasıyla alakalı olarak itiraz edecek misiniz?

Bazı itiraz haklarımız var. Bunları sonuna kadar kullanacağız.

Yerel seçimlerden galip çıkarsanız ilk yapacağınız şey ne?

Ulaşılabilir, güler yüzlü, vizyonu açık ve çözüm üreten bir belediyecilik anlayışı başlayacak Bozcaada’da. Bir ikincisi de Kent Konseyi’ni kuracağız. Bu konsey de birçok proje üretecek Bozcaada için.

Bozcaada deyince bağcılık ve şarap akla geliyor. Bu konuda neler yapacaksınız?

Şarapçılık ve bağcılık çok önemli. Binlerce yıldır burada devam eden bir kültür. Tek bir bağ kütüğünün sökülmesine razı değiliz. Geçtiğimiz yıl meclisten çıkan Torba Yasa ile Şarap Tadım Festivali iptal edildi Bozcaada’da. Düşünebiliyor musunuz! Şarap fabrikaları yüklü cezalardan haklı olarak çekindiler. Ama Belediye Başkanı olarak bir çözüm üretilebilirdi. TAPDK ile bir toplantı yapılıp, Bozcaada’nın özel durumu anlatılabilirdi. Ya da festival uluslar arası boyuta çekilip şarap fabrikalarının arkasında durulabilirdi. Şarap fabrikalarının kendilerini güvende hissetmesi çok önemli.

Seçimi diğer adaylar kazanırsa Bozcaada’da ne olur?

AKP adayı da kazansa, Mustafa Mutay da kazansa üzülürüz. Sadece vizyonu açık siyasetçiler Bozcaada’nın geleceğini kurtarabilir. Biz bu kadroya sahibiz ve en az 750 oy alarak kazanacağımızı düşünüyoruz. MHP’nin adayı olan Adnan İlter de birkaç ay öncesine kadar CHP’liydi. Ön seçimde Bozcaada’dan aday gösterilmeyince şimdi MHP’den aday oldu. Oysaki biz ön seçim öncesinde kaybeden tüm adayların kazanan adaya destek olacağına dair söz vermiştik. Sayın İlter bu sözünü tutmadı. Adaylığı da bu sebeple bizce etik dışıdır.

Son olarak ekleyecekleriniz…

12 ay yaşayan, 12 ay kazanan Bozcaada için emek vereceğiz. Bunun için proje üretiyoruz. Her ay Bozcaada’da bir aktivite, bir festival veya buradaki halkı da, ekonomiyi de hareketlendirecek projeler üreteceğiz. Ayrıca Bozcaada’nın Ankara’ya ihtiyacı yok. Burası kendi ekonomisini pekâla üretir. Seçimi kaybedersek sadece bu projelerin gerçekleşmeyecek olmasına üzülürüz ve kırılırız. Sonrasında zaten adada küslük olmaz. İşimize devam ederiz…

Bozcaada Yazı Dizisi: 4
MHP Bozcaada adayı: Taşınan hizmetin sorumlusu AKP