Maraş merkezli depremlerde şiddetli sarsıntıyı hisseden ilçelerden biri de Mersin’in Tarsus ilçesi oldu.

İlçede deprem nedeniyle yıkım yaşanmazken, binalarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. İlçe merkezindeki Hasan Karamehmet İlkokulunda deprem sonrası hasar tespit edildi.

Okul tahliye edilerek okuldaki 730 öğrenci 20 Şubat Pazartesi günü yakındaki Kasım Ekenler Ortaokulunda ders başı yaptı.

Ancak Kasım Ekenler Ortaokulu binasındaki ciddi çatlaklar nedeniyle veliler kaygılı: “Kasım Ekenler Ortaokulu binasının sağlam olduğuna dair bir belge henüz bizlerle paylaşılmadı.”

“İNECELEMELERDE GEÇ KALINDI”

Eğitim Sen Tarsus Şube Başkanı Yasemin Yücel, yaşanan depremlerden hemen sonra İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişime geçtiklerini, okullarda hasar tespit çalışmalarının yapıldıktan sonra eğitim öğretime başlanması gerektiğini ifade ettiklerini belirterek “Ancak yapılacak incelemelerde geç kalındı. Öğrenciler, veliler ve öğretmenler zor durumda bırakıldı” dedi.

“KAYGILARI PAYLAŞTIK, ADIM ATILMADI”

İlçede hasarlı olduğu tespit edilen bazı okul binalarının boşaltılarak öğrencilerinin başka okullara taşındığını söyleyen Yücel, “Veliler bizimle iletişime geçerek çocuklarının güvenli bir okula taşınmasını istiyor. Bu durumunda çocuklarını okula göndermeyeceklerini ifade ediyorlar. Bu kaygıları milli eğitim müdürü ile de paylaştık ancak herhangi bir adım atılmadı. Ve çocuklar bu okullarda eğitime başladılar” dedi.

“GÖNDERİLDİĞİMİZ OKULDA CİDDİ ÇATLAKLAR VAR”

Çocuğunun okuduğu Hasan Karamehmet İlkokulunun yapı denetimi sonucu riskli bina olarak tescillendiğini dile getiren velilerden Şerife Erpehlivan, çocukların eğitimine Kasım Ekenler Ortaokulunda devam edeceğinin açıklandığını söyledi.

Ancak Kasım Ekenler Ortaokulu binasının herhangi bir denetimden geçmediği bilgisini veren Erpehlivan “Denetlenmeyen bu okul binasında ciddi çatlaklar mevcuttur. Sınıf ortamı da bizim çocukların eğitimine uygun değil. Biz veliler olarak çocuklarımızın denetlenmeyen ve riskli görünen bu binada eğitim görmesini istemiyoruz” diye konuştu.

“GÜVENLİ OLMAYAN OKULA TAŞIDILAR”

Velilerden Gamze Kınay, 730 öğrencisi olan Hasan Karamehmet İlkokulunun depreme dayanıklı olmadığı için yine güvenli olmayan bir okula taşınmasını bir anne olarak onaylamadığını söyleyerek “Olası bir depremde o okuldan bizim 1-2-3-4. sınıfta okuyan çocuklarımız kaçamaz. Okul ilkokul çocuklarına uygun değil. Bu yüzden çocuğumu okula göndermiyorum” dedi.

Veli Berna Belli de çocuğunun bu okulda güvenli bir eğitim alacağını düşünmediği için çocuğunu okula göndermeyeceğini söyledi.

Taşınmalarının istendiği okulun yalnızca depreme değil okul olmaya da müsait olmadığını belirten veli Zeynep Tekirdağ “Bizlere, ‘Evleriniz daha mı iyi’ diyen yetkililere sesimizi nasıl duyuralım?” diye sordu.

Kaynak: Evrensel