Derya Deniz -ANF

 

Roma - Vatikan, Gizli Arşiv Vakfı’nın 400. kuruluş yıldönümünü Şubat 2012’de açılacak olan “Lux in Arcana/Gizler Üzerine Bir ışık” başlıklı bir sergiyle kutlamaya hazırlanıyor. Başkent Roma’da Capitolini Müzesi’nde düzenlenecek sergide, Vatikan Gizli Arşivinde yaralan 100 nadir belge, oniki yüzyıllık bir tarihe ışık tutacak.

 

1612 yılında Papa V. Paolo’nun kurucusu olduğu Palazzo Apostolico’daki Gizli Arşiv belgeleri arasında Ermeni soykırımına ait ve bugüne kadar hiçbir yerde yayımlanmayan dökümanlar da yer alıyor.

 

Vatikan arşivi sorumlusu Monsinyor Sergio Pagano, serginin on tanıtımı için düzenlenen toplantıda arşivin en çarpıcı belgelerinden birinin Ermeni soykırımına ait dokümanlar olduğuna dikkat çekti.

 

Belgelerle ilgili bilgi veren Pagano, “Türklerin Ermenilere karşı uyguladığı işkence belgelerini okuduğum zaman acı duyuyor ve dehşete düşüyorum. Türkler bebek bekleyen kadınların karınlarını parçalayarak eğleniyorlar ve zar atarak doğacak çocuğun cinsiyetini tahmin etmeye çalışıyor, sonra da süngüyle yok ediyorlardı” diye konuşmuştu.

 

Pagano ayrıca, 1915’teki Ermeni soykırımı konusunda tarihi belgeler ve fotoğraflardan oluşan bir kitabın da yayınlanacağını belirtti.

 

Önümüzdeki şubat ayında Capitolini Müzesi’nin ev sahipliği yapacağı “Lux in Arcana” sergisinde, M.S,. VIII. yüzyıldan ile 20. yüzyıl arasına tarihlenen 100 nadir belge arasında Michelangelo’nun kendi el yazısı bir döküman ile Galileo Galilei’nin engizisyon mahkemesinde yargılandığı davanın tutanakları bulunuyor.

 

Ayrıca Amerikan yerlilerinin ağaç kabuğuna yazarak Papa XIII. Leone’ye gönderdikleri bir mektup, Roma’nın ele geçirilmesi, Papa XII. Pio’yla ilgili tarihi öneme sahip belgeler de ilk kez sergilenecek.

 

GAİLELO’NUN TİTREK EL YAZISI

 

Vatikan Gizli Arşivi’nde yüzyıllardır saklı tutulan bu belgeler arasında çok sayıda parşomen, şifreli belgeler, el yazması eserler, Roma’da Papalık merkezi tarafından iletilen dokumanlar da yer alıyor. Serginin ana malzemesini oluşturan 100 nadir eser, 85 kilometre uzunluğundaki raflarda korunan 600 kaynaktan seçildi. Gizli Arşiv’in bugüne kadar yeraltında bir sığınakta korunageldiği belirtildi.

 

II. Dünya Savaşı’nı konu alan belgelerin sergileneceği bolümde ise toplama kamplarında tutulan günlükler ve fotoğraflar da ilk kez günışığına çıkacak.

 

Lux in Arcana sergisi/ Bilgi için:

 

www.archiviosegretovaticano.va/