İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, yaptığı açıklamada, 1850’li yıllarda yapılan Kavaklı Rum Kilisesi’nin, Doğa Tarihi Müzesi’ne dönüştürülmesi için 2010 yılında çalışma başlatıldığını söyledi. Bu kapsamda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bedeli 2 milyon 150 bin lira olan proje hazırlandığını ifade eden Tanır, geçen yıl tarihi kilisede çalışmalara başladıklarını kaydetti.

 

Yaklaşık 300 bin lira harcanarak kilisenin çatısının onarıldığını belirten Tanır, “Bu yıl kilisenin içindeki duvarlarda güçlendirme yapılıyor. Kilisenin direklerinde oluşan deformasyonlar gideriliyor. Ayrıca kilise içinde bazı kaybolmuş figürlerin, ikonların ortaya çıkarılması için restoratörler çalışma yürütüyor” dedi.

 

Restorasyon ve dönüştürme çalışmalarının 2014 yılına kadar devam edeceğini bildiren Tanır, kilisede ikmal, onarım, teşhir, tanzim çalışmaları yapılacağını anlattı. Tanır, kilisede açılacak Doğa Tarihi Müze’nin, Antalya’daki Tabiat Tarihi Müzesi’nden sonra ikinci müze olacağını vurguladı.

 

Tanır şunları söyledi:

 

“Burdur’un Kemer ilçesinde önceki yıllarda fosil yatağı alanında fillerin atası diye bilinen ve yaklaşık 10 milyon yıl önce yaşadıkları tahmin edilen mastadonlara ait fosiller bulunmuştu. Müze açıldıktan sonra özellikle bu fosilleri burada sergileyeceğiz. Türkiye’de ve bölgedeki doğaya ait fosilleri Burdur’da sergileme imkânı sağlayacağız. Müzenin açılması Burdur’un ve bölgenin turizm açısından gelişmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle Burdur’daki Sagalassos ve Kibyra antik kentlerine gelen ziyaretçilerin Doğa Tarihi Müzesi’ni de görmelerini sağlayacağız.”

 

Burdur’da 1850’li yıllarda yapılan ve toplam bin 670 metrekare alanda kurulu olan Kavaklı Rum Kilisesi, 1924 yılındaki nüfus mübadelesine kadar ibadete açık kalmış, daha sonra kaderine terk edilmişti. (agos)