Kaş, Patara Antik Kenti’nde 2 yıldır devam Likya Birliği Meclis Binası’nın restorasyonu tamamlandı

 

Dünyanın ilk meclisi tüm masrafları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından karşılanan ve Türkiye arkeoloji tarihinin en büyük restorasyon çalışması olarak değerlendirilen tarihi yapı için yaklaşık 7.5 milyon lira harcandı.

 

Dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen Likya Birliği Meclisi, 1991 yılında yapılan kazılarda Prof. Dr. Fahri Işık tarafından bulundu. M.Ö. 1’inci yüzyılda inşa edilen ve yaklaşık 500 yıl meclis binası olarak hizmet veren taş yapı, binlerce kamyon toprak taşınmasıyla ortaya çıkarıldı. 43 metre uzunluğunda, 30 metre enindeki bin 400 kişilik meclis binasının uluslararası tanıtımının yapılması isteniyor.

 

Meclis binasının Türkiye için önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Kaymakam Kapankaya, şunları söyledi: "Fransız düşünür Montesquieu, 'Kanunların Ruhu' adlı kitabında 'Eğer antik çağlardan mükemmel bir cumhuriyet ve demokrasi örneği vermem gerekirse, Likya Birliği'ni gösteririm' diyor. Dolayısıyla dünyadaki bazı devletlerin anayasalarına da ilham vermiştir buradaki yönetim şekli. Ülkemiz için, yöremiz için, turizm için bu yapının önemi büyük. Bu eserin ulusal veya uluslararası düzeyde yapılacak bir programla dünyaya tanıtılması gerekiyor. Böyle bir etkinlik tanıtıma büyük katkı sağlayacaktır."