Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Türkiye Yazarları Sendikası (TYS) tarafından 2002 yılında Yıldız Sarayı Araba Dairesi içinde kurulan Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği, yine bakanlığın aldığı bir kararla boşaltılarak daire depo haline getirilmek isteniyor.

Karar nedeniyle müzede sergilenen Nazım Hikmet, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Aziz Nesin ve Arif Damar gibi isimlere ait kişisel belge ve eşyalar kolilere kaldırıldı.

Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi’nde 2002 yılında kurulan TYS Edebiyat Müzesi ve Yayın Belgeliği, yazarların kendileri ya da yakınlarının yaptığı katkılarla zaman içinde edebiyat tarihinin en önemli parçalarının sergilendiği bir müze halini aldı.

TYS ile Kültür Bakanlığı arasında yapılan anlaşmaya göre, her beş yılda bir yenilenecek protokolle müzenin TYS tarafından yaşatılması öngörülüyordu.

Protokolün 2007 ve 2011 yıllarında iki kez uzatılmasına karşın dönemin 19 Aralık 2011′de Kültür bakanı Ertuğrul Günay’ın imzasıyla gönderilen yazıda protokolün iptal edildiği TYS’ye bildirildi. Gerekçe olarak Yıldız Sarayı’nda yapılacak ‘restorasyon’ sürecinde dairenin depo yerine kullanılacak olması gösterildi.

İptal kararına ilişkin idare mahkemesine açılan davanın reddedilmesi üzerine sendika konuyu Danıştay’a taşıdı. Danıştay’ın Mayıs ayının ilk haftasında kararını açıklaması bekleniyor.


Bakanlıktan TYS yönetimine neredeyse on beş günde bir ‘müzeyi boşaltın’ yazısı gönderilirken, sendikanın ‘muhalif’ duruşu nedeniyle kararı ‘siyasi’ bulan sendika yönetimi, kendilerine başka bir mekan gösterilmesi taleplerinin yanıtsız kaldığını aktarıyor.

TYS, edebiyat tarihinin bu eşsiz parçalarını ‘huzur’ içinde sergileyebilecek bir mekan sağlanması için belediyelerden yardım bekliyor. (Diken)