Taraf’a konuşan Fevzi Çelik’e ölüm tehdidi…

Berfo Nine’nin 31 yıldır kayıp oğlu Cemil’in infazını Taraf’a anlatan Fevzi Çelik ölümle tehdit edildi: Meclis Komisyonu’na komiseri anlatırsan senin sonun da Cemil gibi olur

Taraf’tan FIRAT ALKAÇ’ın haberine göre, 103 yaşındaki Berfo Nine’nin 31 yıl önce gözaltında kaybedilen oğlu Cemil Kırbayır’ı son gören kişi olan Fevzi Çelik, Taraf’a yaptığı açıklamalardan sonra ölüm tehditleri almaya başladı.

Yaşadıklarını Meclis Faili Meçhul alt komisyonuna anlatacak olan Çelik’i arayan kimliği belirsiz bir kişi “Komisyona ifade verirsen sonun Cemil Kırbayır gibi olur” diyerek işkenceci komiser ‘Kemal’in adını vermemesi için tehdit etti.

KOMİSYONA ANLATACAK

1980 darbesinin ardından gözaltında kaybolan Cemil Kırbayır’la aynı karakolda kalan Fevzi Çelik, aradan geçen 31 yılın ardından çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Almanya’da yaşayan Çelik, ‘hocam’ dediği Cemil Kırbayır’ın Kars Emniyet Müdürlüğü’nün 3. katından atılarak öldürüldüğünü belirtmişti. Çelik, kendilerine Siyasi Şube’de görev yapan “Kemal” adında bir komiserin işkence yaptığını, bu kişinin daha sonra Ordu Valisi olduğunu da anlatmıştı.

Açıklamaların ardından Meclis İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde kurulan Faili Meçhul Cinayetler Alt Komisyonu yaşadıklarını anlatması için Fevzi Çelik’le temasa geçmişti.

SONUN CEMİL GİBİ OLUR

Bu gelişmenin ardından dün Fevzi Çelik’i cep telefonundan arayan kimliği belirsiz bir kişi ölüm tehdidinde bulundu.

Taraf’a konuşan Çelik, “Öğle saatlerinde gizli numaradan biri beni aradı. Kendisine müsait olmadığımı söyledim. Daha sonra bana küfür etmeye başladı. ‘Eğer Cemil Kırbayır hakkında oluşturulan komisyona ifade verip, komiserin ismini açıklarsan sonun onun gibi olur’ tehdidinde bulundu. Ben de kendisinden korkmadığımı ve komisyona her şeyi anlatacağımı söyledim. Konuyla ilgili avukatımla yapacağım görüşmenin ardından Alman makamlarına suç duyurusunda bulunacağım. Hiç kimse beni yolumdan döndüremez. Cemil Kırbayır’ın ölümünü komisyona anlatacağım” dedi.

ORDU VALİSİ KEMAL, YAZICIOĞLU OLMASIN

Ordu’da Valilik yapan Kemal adlı eski bir komiseri DEMOKRAT HABER biliyor: Kemal Yazıcıoğlu. Özellikle Ankara DAL (Derin Araştırma Laboratuvarı) işkence merkezinde yaptığı işkencelerle tanınmış bir polisti. Tüm meslek hayatı işkence, yargısız infaz vb iddialarla anıldı. Devrimci Yol masasının şeflerindendi.

23 Kasım 1980 günü yakalanan Devrimci Yolcu Behçet Dinlerer’in Ankara DAL’da işkenceyle öldürülmesinden sorumlu olduğu iddia ediliyordu.

Ankara İli Doğu Bölgesi Devrimci Yol sorumlusu olmakla suçlanan Behçet Dinlerer, DAL'da ağır işkence gördü. DAL'da uygulanan her türlü işkenceye maruz kalmasının ötesinde, sorgu sırasında bir gece polis timi tarafından Elmadağ'a götürüldü. Çırılçıplak soyularak kum torbalarıyla dövüldü ve ardından kara gömülerek saatlerce bekletildi. Behçet Dinlerer, DAL'da gördüğü işkenceler sonucunda 13 Aralık 1980 tarihinde öldü.

Dr. Ayşe Kars anlatıyor:

(Behçet Dinlerer'in duıumunun ağırlaşması üzerıne kaldırıldığı Tıp Fakültesi Hastanesi Dahiliye Kliniği'nde görevli Asistan Dr. Ayşe Kars'ın Askeri Savcı Nurettin Soyer'e verdiği ifadeden...)
"...Hastanın alt dudağı şişmiş, dişlerinin arkası kanamalı, gözünün altında ekimoz ve sağ kolunun şiş olduğunu gördüm, dil ve dudakları kupkuruydu. İki dizinde ve burnunda yara, sağ gözünün altında ve göğsünün yanında ekimoz vardı. Anüs çevresinde morluklar bulunuyordu ve penisinde 1 cm. çapında kabuklu yara göze çarpıyordu. Ağrılarının şiddetinden dolayı zaman zaman bağırıyordu."

Nokta Dergisi, 19 Ekim 1986

Behçet Dinlerer, ölümcül bir durumda hastaneye kaldırıldığında, hastane doktorlarından Dr. Necati Soykan'ı arayan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celal Sungur şunları söylüyordu: "Hasta 15-20 kişiyi öldürmüş; böyle kişilerin temizlenmesi gerekir. Bu tür kişilerle ilgilenenlerin de sonu kötü olur." (Nokta Dergisi, 19 Ekim 1986). Dekan Celal Sungur'un tehditleri sonucunda hastanede Behçet Dinlerer için adli vaka raporu tutulmadı.

Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı'nın Behçet Dinlerer'in ölümünden sorumlu polisler hakkında açtığı soruşturma, dönemin Sıkıyönetim Komutanı Recep Ergun tarafından engellenmeye çalışıldı. Davanın açılmasından sonra ise Recep Ergun, Tıp Fakültesi Dekanı Celal Sungur, ölüme birinci dereceden sebep olduğu belirtilen polis Tuncay Yağmur ve DAL grubu sorumlusu Komiser Kemal Yazıcıoğlu'nun üzerine gidilmemesini istedi, soruşturmayı yürüten savcıları "Soruşturma polislere zarar vermeden yapılmalı" diye azarladı.

Behçet Dinlerer'in işkenceyle öldürülmesi davasında yargılanan polislerin tümü yargılama sonunda beraat ettiler.

Kemal Yazıcıoğlu 1997 ile 2006 yılları arasında 9 yıl Ordu Valiliği görevini yürüttü. Önceki görevi olan İstanbul Emniyet müdürlüğünde birçok yargısız infaz olayında rolü olduğu iddia ediliyordu.