BBC, Türkiye’nin IŞİD’le askeri mücadeleye etkin katılım için Suriye içinde kurulmasını şart koştuğu tampon bölge hakkında çarpıcı bir yorum yaptı: "Böyle bir durumda, Türk askeri anında IŞİD savaşçılarının hedefi haline gelecektir."

BBC’nin askeri savunma alanında uzman muhabiri Jonathan Marcus’un tampon bölge analizi şöyle:

"Türkiye, hem kendi sınırlarını korumak hem de sığınmacıların gücenli biçimde barınabilmesi için geçmişte sık sık Suriye içinde tampon bölgeler kurulmasını gündeme getirdi. Fakat bu tür bölgelerin oluşturulması, savunulabilecek boyutta toprakların ele geçirilmesi, yani ciddi bir askeri operasyon düzenlenmesi anlamına gelir.

Bu da, Suriye topraklarının içlerinde, önemli miktarda ilerlenmesini gerektirir ve böyle bir durumda, Türk askerleri anında IŞİD savaşçılarının hedefi haline gelir.

Türkiye en başından bu yana, böyle bir tampon bölgeye Suriye Hava Kuvvetleri’nden de korunma sağlanması için uçuşa yasak bölgenin eşlik etmesi gerektiğini savundu. Türkiye bu argümanı, ana düşmanı Esad yönetimi olarak gördüğü bir dönemde geliştirmişti. Şimdi ABD, hiçbir hava gücüne sahip olmayan IŞİD’e karşı böyle bir bölge kurulmasının gereksiz olduğunu savunabilir."