Süryani Halk Meclisi kurucusu ve DTK üyesi Yakup Gabriel hayatını kaybetti.

Süryanilerin önde gelen isimleri arasında bulunan Yakup Gabriel, geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Dün hayatını kaybeden Gabriel'in cenazesi Midyat'ta defnedilecek. 

Türkiye'deki baskılar nedeniyle 1990'lı yıllarda Avrupa'ya göç etmek zorunda kalan isimlerden biri olan Gabriel, 2001 yılında geri dönen ilk Süryanilerden biri olarak tanınıyor. Avrupa'dan dönerek, Mardin Midyat'a yerleşen Gabriel, Betnahrin Süryani Halk Meclisi’nin Kurucu Üyesi’ydi. Asuri, Süryani, Keldani Demokratik İnisiyatifi'nin de kurucularından biri olan Gabriel, daha sonra ismini Mezopotamya Özgürlük Partisi (MÖP) olarak değiştiren Mezopotamya Demokratik Değişim Partisi'nin (MDDP) de kurucuları arasında yer aldı.

Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılan Demokratik Toplum Partisi'nde (DTP) milletvekilliği adaylığı ve Midyat Belediyesi'nde DTP'den encümenlik yapan Gabriel aynı zamanda Demokratik Toplum Kongresi (DTK) üyeliği yaptı. Gabriel, yerleştiği Midyat'ta Süryaniler ile diğer halklar arasında kanaat önderi olarak görülüyordu.

Kaynak: MA