Suruç katliamı sırasında İlçe Emniyet Müdürü görevini yürüten Mehmet Yapalial hakkında açılan dava dosyasına giren iki belge, canlı bomba saldırısı olacağını bilen polisin, katliamı önlemek yerine Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerini engellemek için nasıl önlemler aldığını ortaya çıkardı.

Gençlerin nasıl gözaltına alınacaklarını dahi planlayan polis, kendi can güvenliğini sağlamayı da öncelik olarak planlamış.

Polis ayrıca gençlere karşı silah kullanma kararını da almış.

KATLİAMDAN 3 GÜN ÖNCE BİLDİRİLDİ

ETHA’nın haberine göre; Urfa İl Emniyet Müdürlüğü'nden Suruç İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne 17 Temmuz'da gönderilen yazıda, SGDF'nin Kobani'yi inşa kampanyası "MLKP'nin faaliyeti" olarak tanımlanırken, "Kobani'ye geçişe izin verilmeyeceği, bu nedenle Suruç'ta muhtelif olayların yaşanabileceği için emniyet tedbirlerinin alınması" istendi.

Söz konusu yazıda tüm önlemlerden İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial ile TEM Şube Müdürü Oykun İlgün, Çevik Kuvvet Şube Müdürü Aydın Özdoğan ve Emniyet Amiri Oğuzhan Öztürk'ün sorumlu olduğu belirtildi.

Polisin, canlı bomba saldırısından haberdar olduğunu gösteren ifade ise şöyle:

"Görev alan tüm personel meydana gelebilecek canlı bomba saldırıları vb. konulara karşı görev yerlerinde dikkatli ve müteyakkız bulunacaktır."

“POLİS ÖNCE KENDİ CAN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYACAK”

Söz konusu yazıda dikkat çeken bir başka nokta ise polisin önce kendi can güvenliğini sağlaması yönünde verilen talimat.

"Görev alan personele karşı herhangi bir silahlı saldırı/silah kullanma olayı ile karşılaşılması halinde disiplin elden bırakılmadan; öncelikle kendi can güvenliklerini sağlayarak, sorumlu amirin vereceği talimat doğrultusunda harekete edeceklerdir."

Hakkında görevi ihmal suçundan dava açılan dönemin Suruç İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Yapalial, Urfa Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü'nden gelen talimat üzerine 18 Temmuz'daki bir yazı ile ilgili birimlere "güvenlik planı" gönderdi.

Söz konusu yazıda da canlı bomba saldırısı ihtimalinden hiç bahsedilmedi, sadece polisin çöp tenekelerinde arama yapması istendi.

Polis ise tüm planını SGDF'lileri engellemek üzerine yaptı.

Yapalial'in gönderdiği talimatta, SGDF'lilerin geçişini engellemek ve bu sırada yaşanabilecek protestoları bastırmak için alınacak önlemlere yer verildi.

SGDF'nin çağrısıyla gelen herkese GBT kontrollerinin yapılması, araçların aranması talimatlarını gönderen Yapalial, kent girişindeki Yuvam Petrol ve Körfez Petrol'de arama noktaları kurulması talimatını da verdi.

Talimatta, SGDF'lilerin herhangi bir eylem yapması durumunda nasıl müdahale edileceği, nasıl gözaltına alınacakları da ayrıntılı olarak yer aldı.

SİLAH KULLANMA KARARI BİLE ALMIŞLAR

İlçe Emniyet Müdürü, emrindeki polislere, SGDF'lilere karşı silah kullanılması talimatını bile vermiş. Buna göre;

"Toplu hareketin niteliğine ve dağıtma sırasında gösterilen cebir ve şiddet veya tehdit veya saldırı veya karşı koymak derecesine ve gereğine göre kademeli şekilde artan ölçüde bedeni kuvvet, gerektiğinde ise maddi güç ve silah kullanılacaktır."