Vicdani Ret Derneği 20 Temmuz Suruç katliamının 1. Yıldönümü nedeniyle İnsan Hakları Derneği’nde basın açıklaması yaptı. İnsan Hakları Derneği ve Vicdani Ret Derneği’nden katılımcıların olduğu basın açıklamasından sonra Derya Özata da vicdani reddini açıkladı.

Vicdani Ret Derneği yöneticilerinden Ercan Jan Aktaş “20 Temmuz’da, Suruç’ta özgürlük düşlerinin peşinde Kobani’ye yola çıkan çok güzel insanlarımızı, yoldaşlarımızı yitirdik. Onlardan sonra bu ülkede hemen hemen hiç güzel bir şey olmadı, şiddet ve militarizm ise tırmanarak devam etti. Bizler bu güzel insanların özgürlük düşleri için yürümeye devam ediyoruz” dedi.

20 Temmuz 2015’teki Suruç katliamında Vicdani retçiler Polen Ünlü ve Alper Sapan’ın da hayatlarını kaybettiğini hatırlatan Aktaş, “Onlar, savaşa karşı barışı ve yaşamı inşa etmek için Kobani yoluna çıkan 33 kişiden yalnızca ikisiydi ve karşısında mücadele ettikleri savaş dahilinde bir politika olarak patlatılan bombayla katledildi” diye konuştu.

“İçinde bulunduğumuz militer yapının kadın kimliğine direk saldırı olduğunu düşünenlerdenim” diyen Derya Özata da “Bundan tam bir sene önce bugün barış için yola çıkan 33 düş yolcusu için, Suruç için, adalet için vicdani reddimi açıklıyorum” diye konuştu. (Demokrat Haber)