Suruç Aileleri İnisiyatifi, her ayın 20’sinde düzenledikleri Suruç anmasını bu hafta da Kadıköy’de bulunan Halitağa Caddesi’nde gerçekleştirdi.

“Kalplerimiz adalet için atsın” pankartının açıldığı anmada, Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenlerinde fotoğraflarını taşıdı. Oturma eyleminde sık sık “Suruç’un hesabı sorulacak”, “Suruç’u unutma unutturma”, “Suruç için adalet herkes için adalet” sloganları atıldı.

"ADALET ARAYIŞININ ÖNÜNE SET ÇEKİLİYOR"

Bu ayın basın açıklamasını Suruç yaralısı Çağla Seven okudu. Seven, 20 Temmuz 2015'te Suruç'ta IŞİD çeteleri tarafından gerçekleştirilen katliamı devletin, istihbarata rağmen engellemediğini, ardından katliamın aydınlatılması ve sorumluların yargılanması için verilen adalet mücadelesini de engellemeye çalıştığına dikkat çekti.

Davanın 15. duruşmasının geçtiğimiz günlerde kapalı olarak görüldüğünü hatırlatan Seven, "Normalleşme söylemleri adı altında turistik tesisler açılıyorken, işyerleri tam kapasite çalışıyorken, mesele hak talebi ya da adalet mücadelesi olduğu zaman pandemi ileri sürülerek adalet arayışının önüne set çekilmeye çalışılıyor" dedi.

"DAVUTOĞLU MAHKEME HUZURUNDA DİNLENSİN"

Seven, 18 Ağustos'taki duruşmada söyleyemedikleri talepleri sıraladı:

"Abdullah Ömer Arslan sanık olarak dinlensin, dava dosyasına konulmayan 5 saatlik görüntü dava dosyasına konulsun, firari sanıklar Deniz Çelebi ve İlhami Balı yakalansın, dönemin Başbakanı olan ve katliamın yaşandığı dönemde yaşananları siyasi rant malzemesi haline getiren Ahmet Davutoğlu mahkeme huzurunda dinlensin."

Tüm engellemelere rağmen adalet talebini haykırmaktan vazgeçmediklerini ifade eden Seven, geçtiğimiz ay katliamın 5. yıldönümü dolayısıyla bir çok ilde yapılmak istenen anma ve etkinliklerin yasaklandığını, Ankara, Adana ve İstanbul'da onlarca kişini işkence ile gözaltına alındığını hatırlattı.

5. yıl dolayısıyla vermek istedikleri "Düş Yolcuları Adalet Plaketleri" etkinliğinin de yasaklandığını anımsatan Seven, "5 yıl boyunca yasaklamalar ve engellemelere rağmen adalet mücadelemizi yürütüyoruz. Suruç Katliamında sorumluluğu bulunanlar yargılanıp cezalandırılıncaya kadar adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından Suruç Katliamı’nda hayatını kaybedenlerin isimleri tek tek okunarak "Yaşıyor" denildi.