Aylar süren halk protestoları sonucunda devlet başkanının istifa ederek ülkeden kaçtığı Sri Lanka’da, geçici başkan olarak atanan Başbakan Ranil Wickremesinghe, yeniden olağanüstü hal (OHAL) ilan etti.

NewsWire’ın haberine göre gece geç saatlerde resmi gazetede yayımlanan OHAL kararıyla polis ve diğer kolluk kuvvetlerine insanları keyfi olarak tutuklama ve gözaltına alma yetkisi verildi.

Halk protestoları sonucu 9 Mayıs’ta istifa eden Eski Başbakan Mahinda Rajapaksa’nın yerine atanan Ranil Wickremesinghe, sağcı Birleşik Ulusal Parti’nin (UNP) lideri. Daha önce de üç kere başbakanlık yapan Wickremesinghe, ABD ile yakın ilişkileri ve Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) kemer sıkma politikalarını uygulamasıyla tanınıyor. Partisi UNP ise 2020 genel seçimlerinde tüm sandalyelerini kaybetti ve Wickremesinghe ancak partinin ulusal listesinden parlamentoya girebildi.

YENİ SLOGAN: RANİL EVİNE GİT!

Geçtiğimiz cuma günü cumhurbaşkanı vekili olarak yemin eden Ranil Wickremesinghe’in ilk işi ise sokağa çıkma yasağı ilan ederek orduya “düzeni sağlama” talimatı vermesi olmuştu. Televizyonda yaptığı bir açıklamada ise hükümet karşıtı protestocuların “faşist” olduklarını ileri sürdü.

Cumartesi gecesi Kandy ve Matara kentlerinde protesto alanlarının adı Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’ya istifa çağrısı yapan “Gota Gogama/Gota Evine Git”den “Ranila Gogama” yani “Ranil evine git” olarak değiştirildi. Başkent Kolombo’daki başbakanlık resmi konutunun önündeki protesto alanının adında da benzer şekilde değişiklik yapıldı.

Üniversitelerarası Öğrenci Federasyonu (IUSF) da, Wickremesinghe’nin istifası talebiyle bugün protesto gösterileri yapacaklarını duyurdu.

Sendikalar ve Kitle Örgütleri Kolektifi, Ranil Wickremesinghe’nin görevlerini bırakmamaları halinde genel grev ve hartal (kepenk indirme) başlatacaklarını ilan etmişti. Aynı gün bir başka sendikal cephe olan Sendikalar Koordinasyon Merkezi (TUCC) de başbakanın istifa etmemesi durumunda grev yapacaklarını duyurmuştu. Ancak grevler gerçekleşmedi.

BAŞKANLIK PAZARLIKLARI

Sri Lanka Parlamentosu 20 Temmuz’da yeni devlet başkanı için seçim yapılacağını duyurmuştu. Wickremesinghe’in de çarşamba günü yapılacak parlamento oturumunda cumhurbaşkanı seçilmek için adaylardan biri olduğu belirtiliyor.

Mecliste cumhurbaşkanlığı için pazarlık yoğunlaşırken üç isim daha adaylıklarını açıkladı: Muhalefetteki Birleşik Halk Gücü (SJB) Lideri Sajith Premadasa, Rajapaksa’nın partisi Sri Lanka halk Cephesi’nden (SLPP) Dallas Alahapperuma ve muhalefetteki bir diğer parti Halk Kurtuluş Cephesi (JVP) lideri Anura Kumara Dissanayake. Ancak iktidar partisi SLPP’nin Wickremesinghe’yi destekleyeceği de ileri sürüyor.

EKONOMİDE KRİZ DURUMU DEVAM EDİYOR

Sri Lanka’daki hükümet karşıtı protestolar ekonomik krizin derinleşmesi, gıda, ilaç ve yakıt kıtlığının artmasıyla başlamıştı. Kilometrelerce uzunluktaki yakıt kuyruklarında saatlerce bekleyen on dokuz kişi hayatını kaybetmişti.

Geçtiğimiz cumartesi günü Enerji Bakanı Kanchana Wijesekara yakıt karnesi uygulaması olan “Ulusal Yakıt Kartı” ile daha fazla kısıtlamaya gidileceğini duyurdu. Yerel basına göre aralarında Mawanella, Gampaha ve Polonnaruwa’nın da bulunduğu bazı kentlerdeki sağlık çalışanları, işe gitmek için yakıt bulamadıklarını belirterek protesto gösterileri düzenlediler.

Peradeniya Üniversitesi’nin yakın zamanda yaptığı bir araştırmaya göre 900 bin düşük gelirli aile günde sadece bir ya da iki öğün yemek yiyebiliyor. Ekonomik krizin bir sonucu olarak, küçük ve orta ölçekli işletmelerin 16 bin 300’ünün ya da yüzde 20’sinin kapanması nedeniyle üç milyon istihdam yok oldu.

Sri Lanka Halk Kurtuluş Cephesi (JVP) Uluslararası Bürosu, ülkede protestolara uzanan süreci ve bundan sonra ne olacağına dair soruları gazetemize değerlendirmişti. 7 başlıkta derlediğimiz kapsamlı analize buradan ulaşabilirsiniz.