HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ile HDP’li Ziya Pir gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

'Adayımız Demirtaş' sözlerine açıklık getiren Pir, “Benim ilgili televizyona dediğim şey şu: Bizim partimizin yetkili kurulları konuyu tartışıyor. Tartışılan isimler arasında elbette Sayın Demirtaş’ın da adı geçiyor, dedim. Söylediğim bu” dedi.

İttifak tartışmalarının kendileri dışında geliştiğini belirten Bilgen, “Bu konuyla ilgili CHP ile hiçbir diyalogumuz olmadı. Bizim dışımızda seyreden bir durum var. Bilgimiz dahilinde olan yeni bir durum yok” dedi.

CHP’li vekillerin İyi Parti’ye katılmasından kendilerinin de basın üzerinden bilgi sahibi olduklarını ifade eden Bilgen, geniş ittifak olasılığı için de “CHP’li bazı vekillerin dillendirdikleri kendi temennileridir, merkezi olarak CHP’nin böyle bir politikası yok. Varsa da bize yansımış bir durum söz konusu değil” dedi.

'DEMİRTAŞ KONUŞULAN İSİMLER ARASINDA'

Kulisleri hareketlendiren bir diğer gelişme de HDP Diyarbakır Milletvekili Ziya Pir’in, Irak Kürdistanı merkezli Rudaw televizyon kanalına yaptığı iddia edilen açıklama oldu.

Söz konusu televizyonun internet sitesinde Pir’in HDP adayının Selahattin Demirtaş olacağı, Abdullah Gül’ü de destekleyebilecekleri ifade edildi.

Ziya Pir haberin Türkiye basınında yer almasından kısa süre sonra Artı Gerçek’e konuştu.

Pir, “Benim ilgili televizyona dediğim şey şu: Bizim partimizin yetkili kurulları konuyu tartışıyor. Tartışılan isimler arasında elbette Sayın Demirtaş’ın da adı geçiyor, dedim. Söylediğim bu” dedi. HDP’li vekil, Abdullah Gül’ün adaylığını destekleyecekleri konusuna da açıklık getirdi.

Gül’ün adaylığını destekleme konusunda Rudaw’a söz konusu anlama gelecek bir açıklama yapmadığını belirten Pir sözlerine şöyle devam etti:

“İlk turda kendi adayımıza yükleneceğiz. İkinci turda eğer Abdullah Gül birilerinin adayı olarak Erdoğan’ın karşısında kalan aday olursa, o zaman da ilkelerimiz devreye girer, diyerek Kürt sorunundan OHAL’e birçok konuya dikkat çektim. Bu konularda kim olursa olsun, Abdullah Gül de olsa anlaşabilirsek, neden destek olmayalım diye kanaat belirttim.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan, özel bir televizyon kanalında sunucunun, “HDP ile de ittifak olabilir mi?” sorusunu, “En geniş mutabakatın sağlanması lazım. HDP içinde, dışında olsun diye ayırma lüksümüz yok” sözleriyle yanıtladı.

Tezcan’ın açıklamasına CHP’de siyaset yapan başka vekil ve yöneticiler de destek verdi, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği Genel Seçimlerine, en azından ortak bir Cumhurbaşkanı adayı ile girilmesi noktasında partilerin ittifak etmesinin en sonuç alıcı politika olacağı CHP’liler tarafından da dillendirildi.

'GELECEK İÇİN BİZ'DEN SOL ADAY VURGUSU

Tezcan’dan bir gün önce de CHP’nin sol kanadını oluşturan Selin Sayek Böke ile İlhan Cihaner, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmüş, sol değerleri savunacak bir aday üzerinde uzlaşılması talebinde bulunmuşlardı. Böke ile Cihaner’in görüşmesinde, en geniş kesimin ittifakının da konuşulduğu ve kimsenin dışlanmaması gerektiği üzerinde durulduğu da basına yansıdı.

'ADIMLAR DEMOKRASİNİN KAZANMASI İÇİN'

Tüm bunlar konuşulurken CHP’li 15 vekilin Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla İyi Parti’ye katılması kararı kamuoyuna açıklandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay kararlarını basına açıklarken, “Demokrasinin kazanması için bu adımı atıyoruz” dedi, Parti Sözcüsü Tezcan ise açıklamasında yeni adımlar atılacağının işaretini verdi. Tezcan’ın açıklamada dile getirdikleri ‘geniş ittifak’ yorumlarına yol açtı.

Kaynak: Artı Gerçek