İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, Astana sürecine taraf ülkelerin yetkilileri ile yaptığı görüşmeler ve İdlib’in durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

Zarif, ‘’İdlib’in durumunun iyileşmesi ve oradan teröristlerin çıkmasının en az maliyetle yapılmasına çalışıyoruz’’ dedi.

Tahran’da açıklamada bulunan Zarif, Suriye ziyareti ile ilgili, ‘’Suriye ziyaretinde ikili ilişkiler konusunda yararlı görüşmeler gerçekleşti. Cuma günü Tahran’da Astana süreci liderler zirvesi var. İdlib’de şartlar hassastır. Biz İdlib'in durumunun en az maliyetle normalleşmesine çalışıyoruz. Bunun için Türkiye ve Suriye’de temaslarda bulunduk’’ dedi.

Trump’ın İdlib ile ilgili Twitter’dan attığı mesaja değinen Zarif, ‘’Kendisi bulanık sudan balık tutmaya çalışıyor ve İdlib durumunu da iç politikada kullanmak istiyor. Suriye’nin durumu kimsenin siyasi maksatlarla kullanacağı durumda değildir. Amerikalıların terörizmle mücadeledeki kötü sabıkasına bay Trump da işaret etmişti. Trump kenarda durmalı ve Suriye’de gerçekten terörizmle mücadele edenlerin işlerine devam etmesine izin vermeli, diğerlerinin müdahalesi olmazsa biz bu süreci daha iyi sonuçlandırırız’’ dedi.

İran’ın Suriye ve Irak’taki imar faaliyetlerine katılma potansiyellerinin mevcut olduğunu ifade eden Zarif, bunun için koordinasyon yapılması gereğini vurguladı.

Kaynak: İRNA