Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, darbe girişimi sonrası yaşananlar, bu süreci devreye sokan klikler ve gündemdeki son gelişmelere ilişkin Jin Haber Ajansı'na (JINHA) açıklamalarda bulundu.

Yüksekdağ, çözüm sürecine dönüşle ilgili “Korkarım ki çözüm masası kurulma aşamasına gelindiğinde çıkacaklar ve "Çözüm sürecini de FETÖ'cüler bozdurdu" diyecekler” iddiasında bulundu.

Yüksekdağ'ın çözüm süreci ile ilgili açıklamaları şöyle:

“Korkarım ki çözüm masası kurulma aşamasına gelindiğinde çıkacaklar ve "Çözüm sürecini de FETÖ'cüler bozdurdu" diyecekler. Yarın öbür gün mümkündür bir masanın kurulması ama biz mümkün olmasının ötesinde bunun zorunlu olduğunu düşünüyoruz. Öncelikle güncel olarak siyasi iktidarın yaklaşımına baktığımızda çok umut verici bir pozisyonda durmadığını görüyoruz. Şuan siyasi iktidar bu masanın kıyısına köşesine dahi yaklaşmaktan imtina ediyor ve tam anlamıyla zor aygıtlarıyla ve tasfiye yöntemleriyle bu sorunu çözebileceğini düşünüyor. Geçen sefer bir başarısızlık yaşadılar. Ben, yok etme ve tasfiye etme üzerine yeni bir taktik kurduklarında yine başarısız olacaklarını düşünüyorum.

'ÇÖZÜM SÜRECİ BİR LİDERİN İKİ DUDAĞININ ARASINDA OLAMAZ'

“Bu koşullar içerisinde her şeyden önce bu masanın kurulması; Türkiye'de sistemin demokratikleştirilmesi için çözüme, diyaloga dönülmesi, müzakerenin ön plana çıkarılması konusunda daha ısrarcı olmamız gerekiyor. Partimizin pozisyonu budur. Biz aslında darbeden sonraki süreçte siyasi iktidarın biraz daha diyaloga yakın bir pozisyon alacağını düşündük ama o, diyalogu yine kendine göre sınırlandırma yöntemlerini tercih ediyor. Bugün bir masanın kurulması artık ölüm kalım meselesidir. Çözüm sürecine yeniden dönülürse öncelikle karşılıklı güvenin tesis edilmesi gerekir. Siyasi iktidar gerçekten samimiyetsiz davrandı. Bu sorunun ortadan kaldırılması gerekir. Demokratik çözüm süreci bir liderin iki dudağının arasında olamaz. Muhakkak siyasi partilerin ve Meclis'in bünyesinde bir diyalog ekibinin kurulması gerekir. Ayrıca Meclis bünyesinde izleme kurulunun muhakkak yer alması ve Sayın Öcalan'ın tecrit koşullarının değiştirilmesi gerekir.”

ROBOSKİ

Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın, 28 Kasım 2011 tarihinde 34 Roboskili'nin TSK tarafından savaş uçaklarıyla katledilmesine ilişkin dosyanın yeniden incelenebileceğini söylemesine ilişkin Figen Yüksekdağ, şunları kaydetti:

“Samimiyetsizliktir. Kendi sorumluluklarını örtmek için yaptıkları bir samimiyetsizliktir. Güven bu nedenle oluşmuyor işte… Her siyasi iktidar hatalar ve yanlışlar yapabilir ama bu iktidar kadar suçunda ısrar eden bir anlayış yoktur! Türkiye bu kadar bela atlatmışken 'ben nerede hata yaptım' sorusuna cevap vermeyen bir siyasi iktidar var karşımızda. Siz Roboski katliamı olduğunda iktidardaydınız, Başbakan'dınız. Kamuoyuna karşı bu katliamı savundunuz, yargı sürecinde üzerini kapattınız, Roboskililere yapmadığınızı bırakmadınız. Yanlış yaptık deme erdemini göstermeyen bir siyasi iktidar güven veremez, demokrat olamaz ve iktidarını da uzun süre devam ettiremez.”