Başbakan Binali Yıldırım, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Halk Oylaması Tanıtım Toplantısı'nda, AKP'nin referandum kampanyasını başlattı.

Yıldırım AKP'de kutuplaşma ve ayrıştırma olmadığını öne sürerek “Bizde zorlama yok. Bizde tehdit yok. Bizde korku yok; ama korkutmak da yok. ” ifadelerini kullandı.

Ankara Arena Spor Salonu'nda düzenlenen toplantıda konuşan Yıldırım, 'Üzerimde bir selam var' diyerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın selamını iletti.

‘GAZİ MUSTAFA KEMAL'E DE 'HAYIR' DİYENLER OLDU’

AKP'nin her daim yeniliğin peşinde koştuğunu savunan Yıldırım, "Yenilik, zordur. Reform meşakkatlidir; ancak zor diye, meşakkatli diye, tehlikeli diye yeniliğe direnenler ve yenilikten kaçanlar tarih sahnesinden yok olup giderler. Unutmayalım, korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Değişime, gelişime 'Hayır' diyenler, ortaya hiçbir eser koyamazlar. Yenilikten korkanlar, tarih yazamazlar. Gazi Mustafa Kemal'i düşünün. Samsun'a giderken, ona da karşı çıkanlar oldu. 'Hayır' diyenler oldu. Mütareke basını hep bir ağızdan 'Hayır' diyordu. Gazi Mustafa Kemal, bunların hiçbirine aldırış etmedi. Geldi, Anadolu'da yeni bir ruh inşa etti. İstiklalimizi biz bu yenilik ve değişim ruhuyla elde ettik. Cumhuriyetimizi bu yenilenme, tazelenme anlayışıyla kurduk ve bugünlere taşıdık" dedi.

‘ONLARIN 'HAYIR'LARINA 'EVET' DİYEREK BUGÜNLERE GELDİK’

AKP hükümetleri döneminde, farklı konularda, zaman zaman 'Hayır' tepkileriyle karşılaştıklarını öne süren Yıldırım, şöyle konuştu:

"16 yıllık bu yolculuğumuz içinde bize her daim 'Hayır' diyenler oldu. 'Siz, hayır siyaset yapamazsınız' dediler. 'Biz, evet yaparız' dedik. Onlar her reformda 'Hayır' dediler. Biz her seferinde 'Evet' dedik, yolumuza devam ettik. 2007 yılında 'Hayır, siz cumhurbaşkanı seçemezsiniz' dediler. 'Biz, seçeriz' dedik. Millete gittik. Milletimiz ne dedi? 'Evet' dedi ve cumhurbaşkanını seçtik. '17-25 Aralık kumpastır' dedik. 'Hayır' dediler. 15 Temmuz'da ülkeyi işgale geldiler. Meclis'i bombaladılar. Milli iradeyi ortadan kaldırmak istediler. Biz, 'Yıkamazsınız, böldüremezsiniz' dedik. Biz onların 'Hayır'larına 'Evet' diyerek, bugünlere geldik. Onların 'Hayır' söylemleri karşısında korksaydık, çekilseydik tarih bizden hesap sorardı. Millet bizden hesap sorardı. Allah bizden hesap sorardı"

‘BİZDE ZORLAMA, TEHDİT, KORKUTMA YOK’

AKP'de kutuplaşma ve ayrıştırma olmadığını iddia eden Yıldırım, "Bizde zorlama yok. Bizde tehdit yok. Bizde korku yok; ama korkutmak da yok. Bizde kutuplaşma yok. Bizde ayrıştırma yok. Biz dilden değil, gönülden 'Evet' istiyoruz. Bunu da tek tek, tane tane anlatarak, akıllara olduğu kadar kalplere de hitap ederek başaracağız. Milletimiz kalbiyle de 'Evet' diyecek" dedi.

‘CHP, İŞİN SORUMLUSU DEĞİLMİŞ GİBİ 'HAYIR' DİYE BAĞIRIYOR’

Başbakan Yıldırım, başkanlık referandumuyla ilgili şunları söyledi:

"Ortalıkta yalan yanlış bir sürü şey söyleniyor. Vatandaşlarımız işin aslını öğrensin. Bu anayasa değişikliğini biz, MHP ile bir uzlaşmayla, beraber yapıyoruz. Ortalıkta yalan yanlış, dedikodu dolanıp duruyor. Bugün halk oylamasına götürdüğümüz anayasa değişikliği 2007'de başlayan işin eksiklerinin tamamlanmasıdır. Esasında cumhurbaşkanlığı sisteminin 2007'de önemli adımı atılmıştır. O gün tam bir kaos örneğini Türkiye'ye yaşatan ana muhalefet partisi CHP, sanki bu işin sorumlusu değilmiş gibi yine darbe anayasasının arkasına saklanarak, 'Hayır' diye var gücüyle bağırıp, duruyor. Ne yaparsanız yapın, asla başarılı olamayacaksınız. Başlanan bu kutlu yürüyüş, 16 Nisan'da aziz milletimizin 'Evet' oylarıyla tamamlanacaktır

‘SAYIN KILIÇDAROĞLU, İSTİSMARI BIRAKIN’

"Biz diyoruz ki yargı hem bağımsız olsun hem tarafsız olsun. Bağımsızın yanına tarafsız ibaresini de ekliyoruz. Peki, bunun nesi yanlış? CHP, buna niye karşı çıkıyor? CHP yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istemiyor mu? Milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkıyor. Sayın ana muhalefet partisi bunu da istismar ediyor. Bütün ülkelere göre, seçmen sayısı başına düşen milletvekili adedi hala en az olan ülkeyiz. Onun için Sayın Kılıçdaroğlu, istismarı bırakın. Eğer yapmaya çalışırsanız eski kayıtlara girer, yaptığınız yanlışları bir bir önünüze koyarız" diye konuştu.

‘PKK, DEAŞ, FETÖ, AVAZ AVAZ 'HAYIR' KAMPANYASINI BOŞUNA MI YAPIYOR?’

"Siz zannediyor musunuz ki PKK, DEAŞ, FETÖ avaz avaz 'Hayır' kampanyasını boşuna yapıyor? Onlar 'Hayır' çıksın diye kendilerini parçalıyor” diyen Yıldırım Şunları söyledi: 

“Bunun anlaşılır tarafı var; çünkü bu değişiklik onları yok ediyor. Onların hayat damarlarını kesiyor. Ne yaparlarsa yapsınlar, yok olacaklar. Bu ülkenin enerjisini, vaktini yok etmeye muvaffak olamayacaklar. 80 milyonun birliği, beraberliği, kardeşliği terörü de sona erdirecek ve ülkemizin 2023 hedeflerini, daha ilerisini gerçekleştirmek için gerekli alt yapıyı sağlayacaktır. Türkiye, bölgesinde daha da güçlü hale gelecek. İçeriden ve dışarından gelen tehditlere karşı çok daha hızlı hareket edecek. Bu sistem; kutuplaştıran siyaseti, korkutma siyasetini ortadan kaldıracak. 80 milyon, hep beraber ele ele, omuz omuza geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz"

‘CHP'YE, HDP'YE, MHP'YE OY VEREN KARDEŞLERİMİZİ DE KUCAKLAYACAĞIZ’

Yıldırım, şöyle devam etti:

"Milletimizle gönül diliyle konuşacağız. Ayrıştırmayacağız, birleştireceğiz. Kutuplaştırmayacağız, kucaklayacağız. Gerginliğin dilini değil; muhabbetin, samimiyetin dilini kullanacağız. Parti ayrımı yapmayacağız. Bu bir genel seçim değil, partiler seçime girmiyor. Onun için siyasetimizde din, dil, mezhep, etnik köken ayrımı hiç olmadı; bundan sonra da olmayacak. CHP'ye, HDP'ye, MHP'ye oy veren kardeşlerimizi de muhabbetle selamlayacağız, kucaklayacağız. Onlarla gönül diliyle konuşacağız. Bize kavga, ötekileştirmek yakışmaz. Her karara saygımız var. Biz yaftalayarak yürümeyecek, gönülleri fethederek, sonuç alacağız"

(Kaynak: Evrensel)