Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın istifasını istedi.

“Altın madenlerinin nasıl bir yıkıma neden olduğu bölgede yıllardır yaşanmaktayken Belediye Başkanı’nın görevi yaşamdan yana tavır alarak şirketle ilgili işlem başlatmak olmalıdır. Bu gecikmiş görev yerine getirilmeli ve maden derhal kapatılmalıdır” denilen açıklamada,” İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde faaliyet gösteren Tümad Altın Madeni İşletmesine yaptığı ziyaretin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, adeta şirketin PR’cısıymışçasına yaptığı açıklamalarla gündeme oturmayı başardı. Halkın oylarıyla seçilmiş ve en temel görevi kamu yararını gözetmek olan Belediye Başkanı, şirkete yaptığı güzelleme ile ekolojik yıkım ve talanı görmezden geldiğini beyan etmiş oldu” ifadeleri kullanıldı.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüleri Eylem Tuncaelli ve Sinan Tutal’ın açıklaması şu şekilde:

İvrindi-Burhaniye sınırları içerisinde faaliyet gösteren Tümad Altın Madeni İşletmesine yaptığı ziyaretin ardından Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, adeta şirketin PR’cısıymışçasına yaptığı açıklamalarla gündeme oturmayı başardı.

Halkın oylarıyla seçilmiş ve en temel görevi kamu yararını gözetmek olan Belediye Başkanı, şirkete yaptığı güzelleme ile ekolojik yıkım ve talanı görmezden geldiğini beyan etmiş oldu.

Yeşil Sol Parti olarak, Belediye Başkanı’nın yanıltıcı beyanı ile parlatmaya çalıştığı  Tümad Maden İşletmesi’ne ilişkin birkaç veriyi kamuoyu ile paylaşmak isteriz.

Bu maden, Değirmenbaşı Mah. (Köyü), Küçük Ilıca Mah. (Köyü), Karadere Mah. (Köyü) ile Korucaoluk Mah. (Köyü) sınırlarında faaliyet göstermektedir. Özellikle Değirmenbaşı ve Küçük Ilıca Köylerine 3-4 km. mesafede yer almaktadır. Diğer köylerin ise yazın yaşadıkları ve tarım yaptıkları yaylalarına çok yakındır.

Proje alanı orman ve tarım alanlarını kapsamakta, ruhsat alanı ise 6.606,37 hektardan (7.902 futbol sahası büyüklüğünde) oluşmaktadır.

İşletme, ÇED Raporuna göre saniyede 57 lt su kullanmaktadır. Buna göre işletme, günde 2 olimpik havuz, ayda 60 olimpik havuz, yılda ise 720 olimpik havuz dolduracak miktarda, yani yılda 1.804.032 m3 (ton) su kullanmakta, bu suyu da başta Düdüklü suyu olmak üzere Madra’daki diğer tüm su havzalarından temin etmektedir.

Ayrıca maden sahasında cevher oluşturulması için en küçüğü 370 m uzunluk, 150 m derinlikte, en büyüğü ise 810 m uzunluk, 250 m derinlikte toplamda 4 adet cehennem çukuru açılacaktır. Bu çukurlardan çıkacak cevher, siyanür ile işlemden geçtikten sonra, 54 milyon m3 pasadan oluşan devasa bir zehirli atık dağı oluşturacaktır.

Gelelim işletmenin “1200 kişiyi istihdam” ettiği iddiasına;  Tümad’ın kendi hazırladığı “teknik olmayan özet” raporunun 11. sayfasında aynen şöyle yazmaktadır: “2.12 projenin personel planı: arazi hazırlık ve inşaat süreci için 500 kişinin ve projenin işletme süreci için 350 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır.” Rapor ve yazılanlar ortada ve kamuya açık iken Tümad’ın ve her reklam kokan hareketin bu iddiayı ısrarla söylemesi neyi amaçlamaktadır?

Altın madenlerinin nasıl bir yıkıma neden olduğu bölgede yıllardır yaşanmaktayken Belediye Başkanı’nın görevi yaşamdan yana tavır alarak şirketle ilgili işlem başlatmak olmalıdır. Bu gecikmiş görev yerine getirilmeli ve maden derhal kapatılmalıdır.