Çözüm Süreci’nin yeni yol haritasının, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın Kandil ve Avrupa’ya yazacağı mektuplarla başlayacağı iddia edildi.

Okan Konuralp’ın Hürriyet gazetesinde yer alan haberine göre Öcalan mektuplarında PKK’ye eylemsizlik çağrısı yapacak, iddiaya göre gençlik yapılanması YDG-H de tasfiye edilecek. Ardından İmralı’ya Sekretarya, Akil İnsanlar’ın da bulunacağı İzleme Heyeti kurulması gelecek. Terörle Mücadele ve Geri Dönüş Yasası gibi yasalarda yapılacak değişikliklerle, dağdan inişlerin ve cezaevlerinin boşaltılmasının önü açılacak.

PKK Türkiye içinde silah bırakacak ve ardından genel 'af' gelecek. Tüm bu aşamaların hazirandan önce tamamlanacağı öne sürüldü.

Edinilen bilgilere göre yeni süreç, Öcalan’ın, HDP’nin İmralı Heyeti aracılığıyla Kandil’e ve Avrupa’ya göndereceği ‘resmi’ mektuplarla başlayacak. Öcalan, heyetin 21 Ekim ziyaretinde yazımını tamamladığını açıkladığı ancak kriz nedeniyle heyete teslim edilmeyen mektuplarını yenileyecek.

HDP kanadının, Ak Parti Hükümeti temsilcileri ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile temaslardan edindikleri izlenimlere göre Öcalan, mektuplarında PKK’ye mutlak eylemsizlik çağrısı yapacak.

İddialara göre Öcalan’ın gündeminde, gençlik yapılanması YDG-H’nin tasfiyesi de var. Kulislere yansıyan bilgilere göre Öcalan, Kandil’den, sınır dışına çıkışları ivedilikle başlatmasını da isteyebilir.

Çözüm Süreci takviminin yakın zamanda yaşama geçmesi beklenen adımlarından biri de Öcalan’ın İmralı’daki koşullarının iyileştirmesi, adadaki başka bir yerleşkeye geçmesi ve İmralı’daki mahkûmların yeni mahkûmlarla değiştirilmesi olacak.

İddialara göre İmralı heyeti, gelecek hafta adaya gitmeden önce Öcalan, ‘ev hapsi’ niteliğinde başka bir binaya geçmiş olacak ve ‘sekretarya’ görevi yapacak yeni mahkûmların adaya sevki tamamlanacak.

Bunların ardından Kamu Güvenliği ve Müsteşarlığı koordinasyonunda Çözüm Süreci’ni izleyecek bir heyet oluşturulacak. Heyette, Akil İnsanlar’dan isimler bulunacak. Bu heyetle birlikte, gazetecilerden oluşan ikinci bir heyet, Öcalan ile görüşecek.