Vicdani retçi ve barış aktivisti Halil Savda, yaşamı savunmak dışında şans olmadığını belirterek otoriter ve tekçi anlayışa seyirci kalmamak için milletvekili olmak istediğini söyledi.

Barış aktivisti ve vicdani retçi Halil Savda, Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) milletvekili aday adayı oldu.

Savda, Şırnak HDP il binasında partililer ile görüştükten sonra resmi başvurusunu yaptı.

Otoriter ve tekçi bir anlayışa seyirci kalmamak için milletvekili olmak istediğini dile getiren Savda, yasakhaber.com sitesine özetle şu açıklamalarda bulundu:

* Otoriter ve tekçi bir anlayış var. Gittikçe uluslararası toplumdan ve hukuk sisteminden kopuyoruz. AKP hükümeti kendi bildiğini okuyor; kendisine oy vermeyeni de verenleri de artık yok sayıyor. Buna seyirci kalamazdım.

* Yüzde 10 seçim barajı AKP’nin tekçi anlayışını hakim kılıyor. Emin olun bu barajı aştığımızda AKP’nin zorba ve tekçi yapısını da aşmış oluruz. Zayıflatılmış bir AKP ile barış ve demokrasi güçlenir.

* Bu nedenle HDP’nin ortak vatanda yeni yaşam çağrısına kulak verdim. Bunu güçlendirmek gerekiyor.

* Milletvekili seçilirsem bir vicdani retçi olarak vicdani ret hakkının kabulü ve zorunlu askerlik uygulamasının sona ermesi için çaba içinde olacağım. Bir savaş karşıtı olarak çatışma halinin ilelebet hayatımızdan çıkması için uğraşacağım.

* Askeri kışlaların insan hayatına yaraşır olmaları lazım. Oradaki keyfiliğin, oradaki hak ihlallerinin yok edilmesi lazım. O çocuklara sevgi gösterilmeli ve adil olunmalı. Bunun için askeri kışlaların şeffaf olması gerekiyor.

* Asker kaçakları var, sayıları 700 bini aşıyor. Bu asker kaçakları ciddi problemler yaşıyorlar. Buna son vermek lazım. Vicdani retçilerin durumu daha da beter. Hapse atılıyorlar. Kısır bir döngünün içinde sivil ölüm yaşıyorlar. Bunun da sona ermesi gerekiyor.

* Hayatı yaşanmaz kılan siyasete karşı yaşamı savunmak istiyorum. Yoksa hepimiz tek tek yok olacağız. Yaşamı savunmak dışında bir şansımız yok. Bunun için de siyaset alanı önemli.

* İlk kez bir vicdani retçi aday adayı oluyor. Sistem şiddet ve zorbalık üzerine var ediyor. Bu bakımdan bir vicdani retçinin meclise aday olması tarihi önemde…

(Bianet)