Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ABD ziyareti sırasında protestoculara saldırılmasını ‘kınayan’ karar tasarısının kabulüyle ilgili “Sözkonusu tasarıyı reddediyoruz” dedi.

Erdoğan’ın korumalarının protestocuları saldırmasının ardından kınanması ve sorumluların adalet karşısına çıkarılması çağrısını içeren bir tasarı hazırlanmış, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu tasarıyı onaylamıştı.

Dışişleri, konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

‘Gerçekleri çarpıtan ve yanlı’ denilen tasarının ‘alelacele oylanarak’ kabul edildiğini söyleyen sözcü Müftüoğlu, tasarıyı reddettiklerini belirtti.

Sözcü açıklamasına şöyle devam etti:

“Yaşanan olay, yapılan sayısız resmi ikaza rağmen, ABD makamlarının gerekli güvenlik önlemleri almamalarından kaynaklanmıştır. ABD makamlarının ziyaretin diğer aşamalarında aldıkları sıkı güvenlik tedbirlerini neden Büyükelçilik Konutu önünde almadıkları sorusunun yanıtı bulunmamaktadır. Benzer şekilde, bilahare Büyükelçilik Kançılaryası önünde ABD güvenlik görevlilerince sebep olunan ve Bakanlığımızca resmen protesto edilen bir gelişmenin yaşanmasına yol açan aşırı ve saldırgan davranışların da henüz izahı yapılmamıştır. Konuyu farklı bir zemine çekme gayesiyle ABD Temsilciler Meclisi’nde gündeme getirilen bu girişimin yasama süreci içinde ilerletilmesi,meselenin çözümlenmesine yardımcı olmayacaktır. Biz, yakından izlemeye devam edeceğimiz bu husustaki gelişmelerin, verimli geçtiğini değerlendirdiğimiz ziyareti gölgelememesi yolundaki ümidimizi muhafaza etmek istiyoruz.”