Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye ile Hollanda arasında referandum etkinlikleri nedeniyle başlayan diplomatik krize ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rutte, “Türk hükümeti tehditlerini sürdürdüğü sürece müzakereleri sürdürmeyeceğiz” dedi.

​"Aşırı sağcı lider Geert Wilders'in çarşamba günü yapılacak seçimleri kazanması konusunda büyük bir risk var" diyen Rutte, Hollandalılardan Avrupa'daki 'popülizm trendine' seçimde dur demelerini istedi.

Rutte ayrıca "Türkiye'nin Hollanda seçimlerine müdahale etmeyi istediğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Rotterdam’da gazetecilere konuşan Başbakan Rutte, Avrupa’daki aşırı sağcı ve popülist partilerin yükselişinin yarattığı endişe nedeniyle, ülkedeki seçimlerin yakından takip edildiğini belirtti.

Rutte, "Bu seçimlerin yanlış tür popülizmin kazanmasını engellemek için çeyrek finaller olduğunu söyleyebilirsiniz. Yarı finaller nisan ve mayıs aylarında Fransa'da. Almanya'da eylül ayında yapılacak seçimler ise finaller” şeklinde konuştu.

Anketler Rutte liderliğindeki liberal Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi'nin (VVD) önde gittiğini ve 150 sandalyelik parlamentoda 23 ila 27 sandalye kazanabileceğini gösteriyor.

Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi (PVV) ise haftalarca anketlerde ön sıralara oynarken, son yoklamalar partinin 19 ila 23 sandalye alarak ikinci sırada kalacağını işaret ediyor.

Ancak Wilders'in en fazla oyu alması halinde bile hükümet kurması neredeyse imkansız olduğuna dikkat çekiliyor, zira kitle partileri Wilders ile koalisyon yapmayacaklarını açıkladı.