TÜRK-İŞ'TEN TORBA YASA'YA İTİRAZ

Türk-İş 7. Bölge Temsilciliği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve Meclis'e sunulan yasa tasarısına itiraz etti.

Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç, AK Parti İl Başkanlığı binası önünde yaptığı açıklamada, hükümeti tasarının kendilerince sakıncalı görülen bazı maddelerini geri çekmeye, TBMM Genel Kurulu'nu bu konuda duyarlılığa çağırdı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'na sunulan ve halk arasında "torba yasa" olarak adlandırılan yasa tasarına KESK'ten sonra bir tepki de Türk-İş'ten geldi. Türk-İş 7. Bölge Temsilciliği, sendika başkanlarının katılımıyla, bugün AK Parti İl Başkanlığı binası önünde bir açıklama yaptı. Türk-İş 7. Bölge Temsilcisi Bahri Karakoç, yaptığı açıklamada, tasarının Türk-İş ve diğer sosyal tarafların görüşüne başvurulmadan meclise sunulduğunu ifadeederek, "Bir yandan sosyal diyalog deyip, diğer yandan dostlar alışverişte görsün hesabı ile işine geldiğinde bunu uygulayıp işine geldiğinde uygulamamak kabul edilebilir bir durum değil" dedi.

EDP: ÇALIŞMA YAŞAMINI GÜVENCESİZLEŞTİREN DÜZENLEME  TORBADAN ÇIKARMALI

EDP Genel Başkanı Ziya Halis de “Torba Yasa Tasarısı güvencesiz çalışma yaşamını iyice yerleştiren maddeler içeriyor. Düzenleme ile, çalışan milyonlarca insanı işsizlikle tehdit eden, işçiyi işsizlikle karşı karşıya getiren uygulamalara son verme yerine, güvencesiz çalışma yaşamı yasallaştırılıyor. Sendikaların yoğun itirazları ve önerileri dikkate alınmıyor.” dedi.

AKP Hükümetinin, çalışanların haklarını gasp eden maddeleri kamufle ederek sunduğunu iddia eden Ziya Halis, “Çalışma yaşamının, ücretli çalışanların ve işsizlerin ekonomik ve sosyal haklarını arttıracak yeni bir yasal düzenlemeye ihtiyacı var. Çalışma yaşamının temelini, etkin bir iş güvencesi sistemi oluşturur. Çalışanların sosyal güvenlik hakları da dahil olmak üzere, güvenli çalışmalarını düzenleyecek yasalarda köklü bir demokratikleşme şarttır.” dedi.

KATILIMCI OLUNMALI

EDP Genel Başkanı Ziya Halis ayrıca, insani ve sosyal bir çalışma yaşamı oluşturulması için yapılacak yeni düzenlemenin, katılıma açık olması ve sendikaların önerilerine başvurularak hazırlanması gerektiğini vurguladı.

Ziya Halis açıklamasına şöyle devam etti:

“Başta Uluslararası Çalışma Örgütü’nün ürettiği kurallar olmak üzere, uluslararası çalışma hukukunun demokratik esasları, kararları, sözleşmeleri kabul edilmeli ve bunlar yasal düzenlemeye dönüştürülmelidir.

Eşitlik ve Demokrasi Partisi olarak, hükümeti çalışma yaşamını güvencesizleştiren maddeleri bu torba tasarıdan çıkarmaya çağırıyoruz.

‘Çalışma hayatının yeniden düzenlenmesi’ başlığı altında, öncelikle sendikaların önerileri dinlenerek, yeni bir yasal düzenleme yapılmalıdır.”