Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a 'ilan-ı aşk etmesi'yle tanınan Ethem Sancak’ın sabihi olduğu Star gazetesi, olası bir erken seçim için AKP'nin imzaları bile hazırladığını yazdı.

Star'daki Şerife Güzel imzalı habere göre, "AK Parti, koalisyon görüşmelerinden herhangi bir hükümet seçeneğinin çıkmaması durumunda Meclis’ten karar çıkartılması olasılığına karşı milletvekillerinden olağanüstü toplantı için imza topladı. Milletvekilleri, gerek duyulursa Meclis olağanüstü toplantıya çağrılarak 'seçim kararı' için Ankara’ya gelecekler."

MECLİS MÜDAHALE EDEBİLİR

Koalisyon görüşmelerinden sonuç alınamaması halinde seçim sürecinin işletileceği 90 günlük takvimin başlaması gerekiyor. Meclis, bu sürece müdahale ederek, 90 günlük süreyi beklemek yerine, seçim tarihini başka bir gün olarak belirleyebilir. Bunun için de, TBMM Genel Kurulu’nun “olağanüstü” toplanıp, “seçim kararı” alması gerekiyor.

 110 VEKİLİN İMZASI YETİYOR

TBMM’nin olağanüstü toplanması, Anayasa’nın 93. maddesinde düzenleniyor. “Üyelerin beşte birinin yazılı istemi üzerine” TBMM’nin olağanüstü toplantıya çağrılabileceğini belirten maddeye göre 110 milletvekilinin imzası, olağanüstü toplantı için yeterli. Meclis Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrıldığında, sadece toplantıya çağrılırken belirtilen konular görüşülmek zorunda. AKP, Meclis’i tatile sokmadan önce, seçim tarihini farklı bir gün olarak belirlemek, ya da “azınlık hükümeti” gibi bir seçenekle seçime gidilmesinin kararlaştırılması olasılığına karşılık Meclis’i olağanüstü toplantıya çağırmak için milletvekillerinden imza aldı. Süreç içinde ihtiyaç duyulması halinde imzalar devreye sokularak TBMM Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağrılacak.