Milletvekili seçimleri yaklaşırken anket şirketleri de birbiri ardına seçim anketi düzenliyor. 

Metropoll anket şirketi, Ocak ayında yaptığı Türkiye'nin Nabzı Araştırması'nda HDP'nin baraj konusunu sordu. 

MHP seçmeninin yüzde 87'si, Ak Parti seçmeninin yüzde 80'i ve CHP'nin yüzde 71'i HDP'yi mecliste görmek istemiyor. Öte yandan HDP seçmeninin yüzde 82'si barajı geçeceklerine inanıyor. HDP'nin oy oranı yapılan ankette yüzde 9.3

“Selahattin Demirtaş’ın liderliğindeki HDP’nin yüzde 10 barajını aşmasını ister misiniz?” sorusuna yüzde 70 istemem, yüzde 18 isterim diye cevap vermiş.

Radikal yazarı Ezgi Başaran bugünki (30 Ocak) köşesinde araştırmanın sonuçlarına değindi.  Metropoll şirketinin başkanı Prof. Özer Sencar'den araştırmayı yorumlamasını isteyen Başaran köşesinde şu ifadelere yer verdi:

Metropoll şirketinin başkanı Prof. Özer Sencar’ı aradım ve araştırmada ortaya çıkan tabloyu nasıl yorumladığını sordum. Daha doğrusu parlamentoda nasıl varyasyonlar yapabileceğini anlatmasını istedim. Şöyle yanıtladı:

“HDP’nin barajı geçmesi yaklaşık 55 milletvekiliyle Meclis'e girmesi demektir. Yani artı-eksi 20 milletvekili daha kazanmasına tekabül eder. Bu 20 civarında milletvekili nereden gelecek? Az miktarda CHP’den, çok miktarda AKP’den. Çünkü HDP’nin oy aldığı bölgede CHP zaten yok. Belki İstanbul’da CHP’den 2-3 vekil eksiltebilirler ama genelde kesişim kümesinin azlığı nedeniyle HDP’nin barajı geçmesi CHP’yi çok da sarsmayacaktır. Barajı geçmesi durumunda HDP özellikle Güneydoğu’yu sıyırıp hanesine yazar. Meclis'te edineceği 20 civarında milletvekilinin tamamına yakınını AKP’den alır. Oy oranı bugünkü gibi kalırsa ve HDP barajı geçerse, AKP’nin sandalye sayısı 280’e kadar inebilir.”

Ezgi Başaran'ın yazısının tamamı: HDP'nin barajı ve Cemaat'in oy oranı