Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

HDP’ye yönelik operasyonları değerlendiren Akdoğan, “İnsanların bu kadar hoyratça içeri atılmasını kabul etmek mümkün değildir. Başka işlerimiz yok mudur? Bu ülkenin başka birçok sorunu var. Siyaset yapanları içeri atarsanız, belediye başkanlarını içeri atarsanız bu ülkenin sorunlarını kimlerle çözersiniz? O nedenle de buruk bir sevinç yaşadığımı belirtmek isterim. Geride onlarca arkadaşı bırakmak gerçekten bize dokunuyor” ifadelerini kullandı.

Cezaevinde birçok gazeteci, akademisyen ve siyasetçi olduğunu anımsatan Akdoğan, “Hiçbir arkadaşımızın yargıyla bir sorunu yok. Bu sadece yapılanın bir kesime dönük olduğunu kabul edemediğimiz nokta burasıydı. Ümit ediyorum ki bütün arkadaşlarımız, gazeteciler, haksız yerde içeride olan yönetici arkadaşlarımızın hiç zaman kaybı olmadan özgürlüklerine kavuşmaları için salıverilmesidir" dedi.

Akdoğan’ın açıklaması şu şekilde:

"İktidarın ortağı olan en son açıklamasında şunu söylüyor. 'Maksadımız hasıl olmuştur' Biz de bugün arkadaşlarımızla geride partimizin sözcüsü, Van Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Bekir Kaya, Türkiye'de 100'ün üzerinde belediyenin bağlı bulunduğu Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, milletvekili olan arkadaşımız Selma Hanım, gazeteciler burada. Bunları elbette geride bırakmak... İnsanların bu kadar hoyratça içeri atılmasını kabul etmek mümkün değildir. Başka işlerimiz yok mudur? Bu ülkenin başka birçok sorunu var. Siyaset yapanları içeri atarsanız, belediye başkanlarını içeri atarsanız bu ülkenin sorunlarını kimlerle çözersiniz? O nedenle de buruk bir sevinç yaşadığımı belirtmek isterim. Geride onlarca arkadaşı bırakmak gerçekten bize dokunuyor. Ben şuna emimin ki; Türkiye'de yüreği demokrasiden, insan haklarından, özgürlüklerden yana olan herkes bunu içinde hissediyordur. Çünkü hepimizin bir gün girebileceği bir yer. Bu kadar tecrit edilmemiz bizim başta da söyledik. Hiçbir arkadaşımızın yargıyla bir sorunu yok. Bu sadece yapılanın bir kesime dönük olduğunu kabul edemediğimiz nokta burasıydı. Ümit ediyorum ki bütün arkadaşlarımız, gazeteciler, haksız yerde içeride olan yönetici arkadaşlarımızın hiç zaman kaybı olmadan özgürlüklerine kavuşmaları için salıverilmesidir"

AKDOĞAN’IN TAHLİYESİNE İTİRAZ

Öte yandan, bugün serbest bırakılan HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan’ın Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, tahliye kararına itiraz etti.

Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen itiraz dilekçesinde Akdoğan’ın yöneltilen suçun vasfı, mevcut delil durumu gerekçe gösterildi.

Akdoğan’ın tahliye edilmesinden kısa bir süre sonra üst mahkeme konumundaki 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran duruşma savcısı, Akdoğan’ın tutuklanmasına yönelik yakalama kararı çıkarılmasını istedi.

Akdoğan hakkında, “suçu ve suçluyu övmek”, “kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme, yönetme ve bunların hareketlerine katılma”, “örgüte üye olma” ve “örgüt propagandası yapma” suçlamalarından 85 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Davanın bugün görülen ilk duruşmasında Akdoğan’ın tahliye edilmesine karar verilmişti.

Akdoğan, 7 Kasım 2016'da Hakkâri Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra “örgüt üyeliği” iddiasıyla tutuklanarak, Silivri Cezaevi’ne gönderilmişti.

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ dahil olmak üzere 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.