HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, müebbet hapis cezasına çarptırılan ve rütbelerinin sökülmesine karar verilen darbeci Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığından kaynaklı tüm haklarının da geri alınmasını istedi.

Sırrı Süreyya Önder, 1980 faşist askeri darbesinin mimarı Kenan Evren'in Cumhurbaşkanlığından kaynakları tüm haklarının da geri alınmasına dair 27 Ocak 2012 tarihinde verdiği kanun teklifinin TBMM İç Tüzüğü'nün 37'inci maddesi uyarınca doğrudan Genel Kurul gündemine alınması için bugün TBMM Başkanlığı'na başvurdu.

18 Haziran Çarşamba günü görülen duruşmada Ankara 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, faşist askeri darbenin hayattaki komutanları olan dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ile Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'yı, 'darbe' ve 'muhtıra' suçlarından 'müebbet hapse' mahkum etmişti. Mahkeme iki generalin rütbelerinin sökülmesine de karar vermişti.

Milletvekili Önder, Ocak 2012'de verdiği kanun teklifinde darbecilerin işlediği suçları sıralamış, "Darbe suçunun bir numaralı sanığı olarak yargılanması gereken Kenan Evren çıkardığı Darbe Anayasası'nın olanaklarıyla Cumhurbaşkanı olmuştur (...) İnsanlığa karşı suç işlemiş birinin bu haklardan yararlanıyor olması günümüz demokrasisi için bir ayıp olduğu gibi darbenin mağdurlarına da hakarettir" demişti. (ANF)