BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, BDP'lilere yönelik "Çekilsen ne yazar, çekilmesen ne yazar" sözlerini eleştirerek, "İktidar, BDP'nin Meclise dönmesinden rahatsız" dedi.

 

TBMM'de Festus Okey davasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen Önder, Hrant Dink davasına ilişkin yaşanan gelişmeleri de anlattı. Önder, “Dink cinayetinin MGK'da kararlaştırılıp adım adım uygulamaya konulduğunu” iddia etti.

Nijerya'dan Türkiye'ye gelerek mültecilik başvurusunda bulunan Festus Okey'in, karakolda polis silahından çıkan kurşunla yaralanması ve ardından hastanede yaşamını yitirmesine ilişkin görülen dava sürecine de değinen Önder, bu davanın, soruşturmasının karartıldığını öne sürerek, delillerin yeterince soruşturulmadan karara bağlanmamasını istedi.

 

Önder, olayın bir “gözaltında ölüm” olayı olduğunu, bütün emarelerin işkence suçunun mevcudiyetini gösterdiğini öne sürerek, “Bu dava, insan sayılabilmek için vatandaş statüsüne sahip olunması gerekmediğini savunmak açısından çok önemlidir. Dolayısıyla bu dava, kağıtlı ya da kağıtsız göçmenlerin en temel insan haklarından, örneğin sağlık, barınma, çalışma, eğitim ve yaşam haklarından yoksun olduklarını göstermesi açısından çok önemlidir” diye konuştu.

 

'BU POLİTİKALARA TESLİM OLMAYACAĞIZ'

 

Sırrı Süreyya Önder, bir gazetecinin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti grup toplantısında BDP'ye yönelik “Çekilsen ne yazar, çekilmesen ne yazar” sözlerini hatırlatması üzerine de siyasal partilerin demokrasinin asli ve vazgeçilmez unsuru olduğunu söyledi. Bunu idrak edebilmek için demokrasinin hazmedilmesi gerektiğini ifade eden Önder, “İktidar, BDP'nin Meclise dönmesinden, komisyonlarda yer almasından, bu politikaları teşhir etmesinden son derece rahatsız. Bu söz, bunun dışa vurumudur. Biz Mecliste olsak da olmasak da halk bizim nasıl siyaset yaptığımızı biliyor. Bu politikalara teslim olmayacağız. Hep barışı, kardeşliği savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu. (AA)