BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, başkanlığını Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk'un paylaştığı Demokratik Toplum Kongresi'nin (DTK) Gezi Parkı eylemlerine tek kelimeyle bile destek vermemesini eleştirdi.

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder Nuçe TV'de Gezi Parkı eylemlerini ve siyasetin tutumunu değerlendirdi.

Önder açıklamalarında Demokratik Toplum Kongresi'nin eylemler karşısında takındığı tutuma da eleştiri getirdi. Gezi direnişinin yarattığı etkinin önemini vurgulayan Önder, "Türkiye yanıyor, dünyanın en büyük isyanlarından biri... DTK tek cümleyle destek açıklaması yapmadı" dedi.

ÖNDER'E DTK'DAN CEVAP

Önder'in eleştirilerine DTK'dan "yanılıyorsunuz" anlamında açıklama geldi. Gezi Parkı eylemlerinin daha önce defalarca desteklendiğini belirten açıklamalar yapıldığı belirtildi.

DTK'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

BDP İstanbul Milletvekili Sayın Sırrı Süreyya Önder'in DTK ile ilgili basına yansıyan açıklamasına ilişkin DTK olarak düzeltme yapma gereği duyuyoruz.

DTK olarak Gezi eylemlerine ilişkin en son dün (19.06.2013) olmak üzere 4 Haziran ve 10 Haziran'da açıklama yaptık. Bu üç açıklamada da Gezi direnişi selamlandı. Ve bu direnişin demokratik Türkiye'nin inşasının zemini olacağı vurgulandı. Gezi direnişini kendi mücadelemizden ayrı görmediğimiz açıktır. Bu üç açıklamayı da ekte yolluyoruz.

Eşbaşkanlarımız da çeşitli vesilelerle bu konuya değindiler ve Gezi direnişine desteklerini ifade ettiler.

Kuzey Kürdistan Birlik ve Çözüm Konferansı sonuç bildirgesinde ise bu konuyla ilgili bir ifade yoktu. Bu konferans birçok bileşenden oluşan bir konferanstı ve Roboski, Paris Katliamı gibi güncel konulara değinilmemesi sonucu çıktı."