HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 24 Haziran seçimleri, ittifak görüşmeleri ve HDP’nin yol haritasına  ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, "Adaylığı ihtimal dışı kalmış gibi görünse de sizin Abdullah Gül’le ilgili bir soruya “değerlendirilebilir” yönünde verdiğiniz yanıt çok tartışıldı. Sizce gerçekten Gül’ün adaylığı değerlendirilebilir mi? sorusuna yanıt verdi.

Gazete Duvar'dan İrfan Aktan'ın sorularını yanıtlayan Temelli, Abdullah Gül hakkında "Saygın bir siyasetçi, değerlendirilebilir" sözlerine açıklık getirdi.

Temelli, "Bazı kelimelerin eksik yansıması veya doğru ifade edilememesi yanlış anlamalara sebebiyet verebiliyor. Abdullah Gül “değerlendirilebilir” derken de karşıdaki cepheyi kastetmiştim. Nitekim o sözü söylediğim röportajda da kendi adayımızla seçime gireceğimizi söylemiştim. Fakat ne yazık ki özellikle HDP karşıtlığında her şeyin araç haline getirilmesi, Türkiye siyasetinin önündeki en önemli handikaplardan biridir" dedi.

HDP’ye en fazla önerilen ismin eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş olduğunu söyleyen Temelli, ilk turda çatı aday gösterilmesinin AKP-MHP ittifakına yarayabileceğini söyledi:

“Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda kendi adayımızla yola çıkacağımızı ve bunun birinci tur için çok iyi bir seçenek olduğunu ısrarla söylüyoruz. Çünkü muhalefet cephesinin azami sınırlarına ulaşmasının yolu buradan geçiyor. Birinci turda herkesin kendi adayıyla çıkmaması, oy verme davranışlarının çok kolay değişmediği göz önüne alındığında Cumhur İttifakı’na yarayabilir. Bu yüzden biz birinci tura güçlü bir adayla çıkacağımızı deklare ettik zaten. Gücümüz mücadelemizden, programımızdan ve söylemimizden geliyor.

Hem parti kurullarımızda, hem bileşenlerimizde, hem de halkımızda öne çıkan isim tabii ki Selahattin Demirtaş. Adayımızın emek-demokrasi güçlerinin, tüm siyasi yapıların, mağdurların, kadınların, gençlerin ortak adayı olmasını istiyoruz ve bu yüzden herkesle görüşüyoruz. Görüşmeye ve isim almaya devam edeceğiz ama şu ana kadar gittiğimiz her yerde Selahattin Demirtaş’ın önerildiğini, Türkiye’nin adayı kim olmalı diye sorarken böyle bir teveccühle karşılaştığımızı söyleyebilirim.

CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi arasındaki ittifak görüşmelerine değinen Temelli, mevcut partilerle aralarında bir görüşme olmadığını söyledi.

İkinci tura İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in kalması durumunda HDP’nin ‘tavrı ne olur’ sorusunu yanıtlayan Temelli, şöyle konuştu:

Tek adamı tek adamla ikame etmenin demokrasiye hiçbir katkısı olmaz. Zaten tam da bu yüzden adayların böylesi bir hassasiyetle belirlenmesi gerektiğinin altını çiziyoruz. Biz bugünkü rejimin sürdürülmesinden değil, değiştirilmesinden yana bir tercihte bulunacağız. Yerel demokrasiyle güçlendirilmiş parlamenter rejim, kuvvetler ayrılığı, evrensel hukukun savunusu, insan hakları konusunda taviz vermez bir yaklaşım, basın ve ifade özgürlüğü, sivil, siyasal, sosyal hakların eşitlikçi bir anlayışla var edilmesi, eşitlikçi temelde bir toplum sözleşmesinin yapılması derken, bir aday isminden ziyade bir programdan bahsetmiş oluyoruz. Muhalefetin belirleyeceği isimler bu programı gündemine almak durumunda. Böyle bir programla değil de kişi isimleriyle ortaya çıktığınızda aslında mevcut rejime başka bir isimle devam etmeye yönelmiş olursunuz. Meral Akşener ya da bir başkası hangi programla geliyor, ne söylüyor? Şu ana kadar sadece kişiler üzerinden yürütülen ama sözünü ettiğim programın öne çıkarılmadığı bir ön kampanyaya tanıklık ettik. Bu ön kampanya da Ankara sokaklarında bir trafiğe dönüşmüş durumda. CHP, İYİ Parti ve Saadet Partisi sürekli görüşmeler yapıyor ve bu formülü de bizsiz çözmeye çalışıyor. Oysa bu denklem bizsiz çözülmez.

Söyleşinin tamamı burada.