HDP Eş Genel Başkanı Sezai TemelliAKP ve MHP'nin yerel seçimde ittifak yapmayacaklarını açıklamasıyla ilgili, "Cumhur ittifakı birbiriyle pazarlığa tutuşmuş, af konusu, EYT konusu, ant konusu. Bunlar üzerinden yürüyen hikaye pazarlıktır, bu kayıkçı kavgasıdır" dedi.

Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili de konuşan Temelli, "Kaşıkçı Türkiye'de öldürülüyorsa, neden Türkiye'de öldürüldüğü sorusunun cevabını vereceksiniz" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisini grup toplantısında konuştu.

Temelli, Danıştay tarafından iptal edilen 'Öğrenci Andı' ile ilgili Türk çocuklarımız and okumuyor diye Türk olmalarında bir zaafiyet mi oluştu? Hayır. Aslında anttan çok daha beter ırkçı söylemleri o çocukların kafasına sokmak için ders kitaplarına işlediniz. Cinsiyet ayrımcılığı, etnik ayrımcılık, inanç ayrımcılığı..." diye konuştu. 

Temelli, Şırnak'ın Silopi Belediyesi'nde yolsuzluk yapıldığı iddia etti. Temelli, "1 milyon TL'lik arsayı 26 bin TL'ye AKP üyesinin ağabeyine, 500 bin TL'lik arsayı 11 bin 500 TL'ye AKP İlçe Başkanı’nın ablasına vermişler" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Moldova ziyareti sırasında Gagavuz Türklerini ziyareti sırasında “Kültür ırkçılığı kötü bir şeydir”  sözleriyle ilgili "Doğru ırkçılığın her türlüsü kötüdür. Bunu orada söyleme, onlar özerk zaten. Sen bunu gel Diyarbakır’da söyle" şeklinde konuştu. 

Sosyal Güvenlik Kurulu'nun özerk olması gerektini söyleyen Temelli, "SGK özerk olsa bugün EYT mevzusunu konuşmayacaktık. Çünkü bunun altında yatan neden sosyal güvenlik açıklarıdır. AKP'nin iktidar olduğunda getirdiği ilk yasalardan biridir. Neden iktidar SGK’nın özerkliğine müdahale etti? İşte özerklik bu denli kıymetlidir" dedi.

Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi gazetecinin öldürülmesiyle ilgili yaptığı açıklamalara ilişkin "Şimdi çıkmış Cumhurbaşkanı Cemal Kaşıkçı olayını anlatıyor. 2 Ekim'de herkes biliyordu ne olduğunu. Bu diplomaside gediğiniz durumu size gösteriyor. Kaşıkçı Türkiye'de öldürülüyorsa, neden Türkiye'de öldürüldüğü sorusunun cevabını vereceksiniz. Bu sorunun yanıtı Fırat'ın doğusundadır" diye konuştu. 

AKP ve MHP'nin yerel seçimde ittifak yapmamasıyla ilgili ise  şunları söyledi: "Cumhur ittifakı birbiriyle pazarlığa tutuşmuş, af konusu, EYT konusu, ant konusu. Bunlar üzerinden yürüyen hikaye pazarlıktır, bu kayıkçı kavgasıdır.

Bizler evlatlarımızı bizden alanlara karşı başka evlatlarımızı yitirmemek için yan yana gelme ve bu iktidarın karşısında dikilme zamanıdır. Şimdi tecride son verme zamanıdır. Sayın Öcalan’a yönelik tecrit bitmeden bu ülkede barış konusunda adım atmak mümkün değildir."