PKK lideri Abdullah Öcalan ile devlet yetkilileri arasında başlayan görüşmelere katkı sağlamak amacıyla Batman Barış Meclisi tarafından "Barış sürecinde barışın dili" konulu panel düzenlendi.

Petrol-İş Sendikası Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Prof. Dr. Mithat Sancar, DEP eski Milletvekili Sedat Yurttaş ve yazar Abdurrahman Dilipak panelist olarak katılırken, Batman Barış Meclisi bileşenleri, STK temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda dinleyici katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Batman Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Demir, insanların bütün farklıklarıyla beraber kendi özgünlüklerini koruyarak kardeşçe bir arada yaşayabileceğini belirtti.

'SAVAŞI AZINLIKLAR DEVAM ETTİRİR, BARIŞI İSE ÇOĞUNLUKLAR SAĞLAYABİLİR'

Demir'den sonra panel Prof. Dr. Mithat Sancar'ın konuşmasıyla başladı. "Bir ülkede savaş varken barışı sağlamak için, kararlı ve inançlı bir çoğunluğun sürekli desteğine ihtiyacı vardır" diyen Sancar, savaşı azınlıkların devam ettirebileceğini, ancak barışı çoğunlukların sağlayabileceğini söyledi.

'EĞER SÜREÇ BAŞARIYA ULAŞMAZSA, BİZİ BEKLEYEN CEHENNEMDİR'

Sancar, "Bu yeni cumhuriyetin iyi temellerde oturtulması benim açımdan en önemli noktadır. Bir dönüşüm olacaksa bu büyük barışın büyük bir dönüşüm getirmesi lazım" diye kaydetti. 30 yıl silahla var olmuş bir sorunun silahsız dönüşümünün her iki taraf için de zor olduğunu söyleyen Sancar, çatışmalar uzadıkça silahların sadece elde değil aynı zamanda zihinlere de yapıştığını dile getirdi.

Sancar, "Barış sürecinde neler yaşanacağını bilemem. Yani büyük provokasyonlar olabilir. Tarafların basiretsizliği ve beceriksizliği olabilir. Eğer başarıya ulaşmazsa bu süreç, bizi bekleyen cehennemdir" diye konuştu.

'BARIŞ İÇİN YAŞAYACAĞIZ'

En son konuşan yazar Abdurrahman Dilpak da, şunları dile getirdi:

"Adalet barışsız olmaz. Birbirimize karşı kazanacağımız bir zafer yok. Birlikte kazanacağız tek zafer olmalı. Erdemli olan herkesin birbirinin elini tutmasını istiyoruz. Barış için yaşacağız. Barış daha önemlidir."

Panel soru ve cevap bölümüyle son buldu. (ANF)