Yakın Doğu Haber (YDH)  Suriye Temsilcisi Mehmet Serim, Rusya’nın Suriye’deki Amerika ve Suudi Arabistan’ı kaygılandıran son askeri hareketliliğini yazdı.

Yaklaşık bir aydır Rus askerlerinin Suriye’de olduğu ve Rusya’nın Suriye’deki savaşa doğrudan müdahil olmaya başladığı yönündeki haberler dünya basınında yer aldı.

Bu iddiaların bir kısmı Rusya’nın Suriye’ye 6 adet MIG-31 savaş uçağı gönderdiği ile ilgiliydi. Haber Suriye tarafından değil Rusya tarafından yalanlandı. Ancak yerel kaynaklar yaklaşık bir aydır bu uçakların gerekli görüldüğü zamanlarda kullanıldığını belirtiyor.

Hatta bir kaynağa göre Duma’daki pazar yerinin bulunduğu caddedeki binaya yönelik saldırıyı bu uçaklar gerçekleştirdi.

İddialara konu olan mekan ise Lazkiye. Lazkiye Basil Esad Uluslararası Havalimanı Lazkiye’nin Ceble ilçesinde bulunuyor.

RUSYA HAVA ÜSSÜ KURUYOR  

Rusya’nın Ceble’deki Basil Esad havalimanını askeri üsse çevirmek üzere çalışmalara başladığı belirtiliyor. Ceble’de bulunan Rus personelin sayısı tam olarak belli değil; ancak havalimanı ve çevresinde hummalı bir çalışma var.

Pist uzunluğu 3 km olan havalimanı askeri amaçlar için de kullanılıyordu. Ancak Rusya’nın bazı uçakları için yetersiz olması nedeniyle pistin askeri amaç için kullanılan kısmında ıslah çalışmaları hazırlıklarının sürdüğü belirtiliyor. Bu hava üssü Rusya’nın Ortadoğu’daki ilk hava üssü olma özelliğini de taşıyor.

İNCİRLİK’E KARŞI LAZKİYE     

Bilindiği gibi ABD’nin Türkiye’deki en önemli askeri üssü İncirlik. ABD, bölgedeki hemen her müdahalesinde bu üssü kullanıyor.

Lazkiye bu açıdan stratejik konuma sahip. Rusya buraya hava üssü kurmuş olmakla ABD / NATO’ya güneyden de komşu olmuş olacak. Diğer yandan olası bir durumda bölgeye hakim / hazır bir birliğe de sahip olmuş olacak.

Bölgede Suriye temelli yaşanan son gelişmeler, Rusya’nın ABD ve Batı ile sık sık karşı karşıya gelmesi, Türkiye’nin askeri müdahale olasılığının halen geçerli olması gibi nedenler ve uzun vadeli planlamalar Rusya’yı Lazkiye’de hava üssü oluşturmaya iten nedenler olarak görülüyor.

RUSYA YERLEŞİYOR  

Rusya bugüne kadar Suriye’de sadece Tartus deniz üssüne sahipti. Bu üs Sovyetler Birliği döneminde 1971 yılında yapılan anlaşmaya göre kullanılıyor. Üs resmiyette üs olarak değil malzeme ve teknik destek noktası olarak tanımlanmış. Ancak 2008’de iki ülke arasında yapılan anlaşmalardan sonra üssün devamlı deniz üssü olarak kullanıldığı biliniyor.

Rusların bu üs dışında Suriye’nin bazı yerlerinde istihbarat üsleri, radarları da olduğu biliniyor. Suriye’de isyanın başlaması ile birlikte yaşanan bölgesel ve küresel gelişmeler sonrası bu tesislerin modernize edildiği ve yenilerinin eklendiği de biliniyor.

Diğer yandan Sovyetler döneminden bu yana iki ülke arasında devam eden askeri işbirliği nedeniyle Suriyeli subaylar Rusya’da (da) eğitim alıyor, Rus subaylar Suriye’de eğitim veriyor. Suriye ordusu zaten Rus ekolüne göre eğitiliyor.

Suriye’nin silah gücü büyük oranda Sovyetler – Rusya’ya dayanıyor. Bu silahlar arasında MIG serisi uçaklar; Pantsir savunma sistemleri, İskender füzeleri, T serisi tanklar, kimyasal silahlar da var. Rusya’nın geliştirdiği en önemli silahlardan olan S-300’lerle ilgili anlaşma / teslimat iddiaları ise bitmiyor. Kimine göre S-300’ler Suriye’ye verilmedi, kimine göre ise çoktan Suriye’de oldular bile.

Rusya ile Suriye arasında bugüne kadar yapılan askeri anlaşmaların çerçevesi tam olarak bilinmiyor.

Kriz döneminde daha önce zaten Suriye’de var olan Rus subay sayısında artış olduğu kesin. Bu subaylar askeri, istihbari, teknik destek için Suriye’de bulunuyorlar. Diğer yandan sahada bulunmasalar da (yeni yeni sahada bulunmaya başladıklarına dair iddialar var) askeri taktik açısından da destek sunuyorlar.

Bunların dışında Rus gemileri özellikle ABD gemilerinin Akdeniz’de daha çok görünmeye başladığı zamanlarda Akdeniz’de gövde gösterisi yaptılar.

Haberin tamamını okumak için tıklayınız