Bir süredir Rojava'da çalışmaları sürdürülen Batı Kürdistan Geçici yönetimi için önemli bir adım daha atıldı. Geçici yönetimi oluşturmakla görevli 82 kişilik Kurucu Meclis oluşturuldu.

Rojava'da ilan edilmesi planlanan geçici yönetim için Qamişlo kentinde iki önce düzenlenen toplantı ardından bugün bir toplantı daha düzenlendi. Qamişlo'nun Rewabi Salonu'nda Kürt, Arap, Çeçen ve Hıristiyan temsilcilerin katılımı ile gerçekleşen toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Toplantıda, PYD'nin sunduğu geçici yönetim modeli tartışılarak, Rojava Genel Yönetimi Kurucu Meclisi oluşturuldu. 82 kişiden oluşan mecliste, Rojava'daki Kürt, Arab, Çeçen ve Hıristiyan temsilcileri yer alıyor.

Toplantının sonuçları hakkında ilgi veren Meclis Divanı Üyesi Hekem Xelo, PYD'nin yönetim projesinde Rojava'da 3 özerk bölgenin kurulmasının planlandığını belirterek, toplantıda bu konunun değerlendirildiğini kaydetti.

Hekem Xelo, Genel Yönetim çalışmaları için görevlendirilen Kuruluş Meclisinin Geçici Yönetim Kuruluş İzleme Komitesi'nden oluştuğunu, komitenin 55 kişilik Kürt, Arap, Çeçen ve Hiristiyan temsilcilerinden meydana geldiğini söyledi.

Sunulan projeye göre, Rojava bölgeleri Efrîn, Kobanê ve Cizîrê olarak 3 kanton bölge biçiminde belirlenecek. Her kanton bölge meclisini kuracak ve genel meclise temsilci gönderecek.

Kurulan meclisin geçici olduğuna işaret eden Xelo, meclisin geçici yönetim ilanı çalışmaları ve seçim hazırlıklarından sorumlu olduğunu kaydetti. Xelo ayrıca güvenlik, siyasi ve ekonomik sorunlarla da ilgileneceklerini söyledi. (ANF)