Federal Kürdistan Bölgesi yönetimi, Rojava sınırına kazdığı hendekten sonra Sêmalka Sınır kapısını da kapattı. Sınır hattı boyunca kazılan hendeklerle Rojavalıların, Federal Kürdistan Bölgesi’ne geçişleri engellenmek istenirken, binlerce Rojavalı Hewler yönetimini protesto için sınıra yürüdü. KDP’ye bağlı peşmergeler kitleyi dağıtmak için havaya ateş açınca tansiyon yükseldi. 

BİNLERCE KİŞİ YÜRÜDÜ

Dün binlerce kişi sınırda kazılan hendeği protesto etti.  PYD Derik örgütünün çağrısıyla Derik’e bağlı Xana Serê’de buluşan kitle, nisan ayı başından bu yana hendeğin kazıldığı Sihêla köyüne gitti. Hendek önünde toplanan kitleye Cizîre bölgesindeki KDP taraftarlarının da destek verdiği öğrenildi. Hendeğin diğer tarafında ağır silahlarla peşmergeler konumlanırken, kitlenin sınırı aşmaya çalışması sırasında peşmergeler ateş açtı. Peşmergeler birçok kişiyi tartaklayarak sınırdan uzaklaştırdı.

KDP’YE TEPKİ

Burada Rojavalılar adına yapılan basın açıklamasında, “Biz Kürdistan’ı birleştirmek, sınırları kaldırmak için mücadele ederken, KDP sınırları derinleştirmekte. KDP’ye aramızdaki sınırları kaldırması çağrısında bulunuyoruz” denildi.

9 Nisan Çarşamba günü Ciwanên Şoreşger’in (Devrimci Gençler) çağrısı üzerine Qamişlo ve Derik’ten yüzlerce genç Sihela’da hendeği protesto etmiş, peşmergelerin açtığı ateş sonucu 18 yaşındaki bir genç ayağından yaralanmıştı.

UTANÇ DUVARI GİBİ

Rojava’nın Cizîre Kantonu Özerk Yönetimi, KDP’nin sınıra kazdığı hendeğin, Rojava’ya yönelik saldırıların bir parçası olduğunu belirterek, Hewler yönetiminden özür talep etti. Yazılı bir açıklama yapan Cizîre Kantonu Yürütme Meclisi, KDP yöneticilerini Rojava’ya dönük saldırıların bir parçası olmakla suçladı. Sınıra kazılan hendeğin, Türkiye tarafından örülen ‘Utanç duvarı’ndan bir farkı olmadığını ve Rojava’yı kuşatma politikasının devamı olduğu belirtilen açıklamada, “Halk tepkisini ortaya koyarak, Skyes-Picot’u tekrarlamak isteyen güçleri kınadı. Ancak peşmergeler dünyanın gözleri önünde halka ateş açarak birini yaraladı” denildi.

Öte yandan KDP’nin Sêmalka Sınır Kapısı’nda köprüyü kaldırması ve peşmergelerin sınıra kazılan hendeği protesto edenlere ateş açmasına tepki gösteren Sêmalka çalışanları iş bıraktı.

İHD HEYETİNE ENGEL

Öte yandan yaşananlara ilişkin incelemelerde bulunmak üzere bugün Rojava’ya gitmek isteyen aralarında Genel Başkan Öztürk Türkdoğan’ın da bulunduğu İHD heyeti engellendi.

Rojava’ya geçmek üzere Şenyurt Sınır Kapısı’na giden heyete Mardin Valiliği tarafından izin verilmedi.

(Evrensel)