İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), referandumu öncesinde ‘Hayır’ kampanyası yürütenlerin saldırıya uğradıklarını ve herkes için eşit bir mücadele alanı bulunmadığını açıkladı.

HRW, oylanacak anayasa değişikliğini ve Türkiye’de yaşanan durumu beş soruda anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL’in getirdiği KHK’lara dayanarak ülkeyi yönettiğini ifade eden HRW, anayasa değişikliğinin kabulü halinde Erdoğan’ın ‘olağanüstü yetkilerinin kalıcı olacağını’ belirtti.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Temmuz 2016’dan bu yana 160 medya organı ve yayınevinin kapatılması ve 120’yi aşkın gazeteci ve basın çalışanının tutuklanmasıyla bağımsız medya neredeyse tamamen susturuldu. 100 binden fazla kamu görevlisi hukuki süreçler işletilmeden açığa alındı veya işten çıkarıldı, 47 bin kişi tutuklandı. Bu kişiler darbe komplosuna iştirak ve hükümetin terör örgütü ilan ettiği Fethullah Gülen hareketine veya hükümetçe silahlı Kürdistan İşçi Partisi (PKK) ile bağlantılı olduğu kabul edilen Kürt siyasi hareketiyle ilişkili olmakla suçlanıyorlar. Tutuklananlar arasında Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) iki eş başkanı ve aynı partinin 11 milletvekili daha bulunuyor.”

Bu durumun anayasa değişikliğini kamuoyunda ve Meclis’te rahatlıkla tartışılabilmesini kısıtladığını aktaran HRW, ‘Hayır’ diyeceğini açıklayan MHP’lilere yönelik saldırıları hatırlattı.

Açıklamaya şöyle devam edildi: “Hükümetin ve bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın öncülük ettiği ‘Evet’ kampanyası Türkiye’nin kamusal alanına, yazılı basınına ve TV kanallarına hakim olduğu için referandum öncesinde herkes için eşit bir mücadele alanı bulunduğunu söylemek mümkün değil.”