PKK Yürütme Komitesi Üyesi Duran Kalkan, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kalkan, özyönetim ilanlarına ilişkin olarak, “Kürt halkını öz yönetim ve öz savunma direnişi kazanacak, hem de çok büyük kazanacak!” dedi. CHP'ye çağrıda da bulunan Kalkan, CHP'ye sorumluluk düştüğünü belirterek, "Bütün tutarlı sosyal demokratları çağırıyoruz; demokrasi cephesine katılın. Kimsenin ayrılması vs. yok. Herkesin özgürce yaşadığı demokratik Türkiye sistemini kuralım," dedi.

Duran Kalkan’ın özyönetim ve ablukalardan Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin AK Parti ile oan ilişkilerine dair Fırat Haber Ajansı’nda yer alan değerlendirmeleri özetle şöyle:

“ÖZYÖNETİM VE ÖZSAVUNMA KAZANACAK”

“YPS ilanı, yani öz savunma ilanı önemli, geç bile kaldı bence. Halk artık şuna karar veriyor; Türkiye'nin, AKP'nin hile olarak 'siyasetle çözeceğiz' oyunlarını reddediyor. 'Karnım tok buna' diyor. Artık oradan umudunu kesiyor, bağını koparıyor. Özgürlük olacaksa direnişle, mücadeleyle kazanılacak, diyor. Eylemini büyütecek ve kazanacak. Tüm kalbimle inanıyorum. Kürt halkının öz yönetim ve öz savunma direnişi kazanacak, hem de çok büyük kazanacak! Bu altı aylık süre içinde AKP'nin planlarını, hilelerini çok büyük oranda bozdu, AKP'yi büyük çıkmaz ve çözümsüzlüğe soktu, bunu sonuca da götürecek YPG/YPJ'nin, YBŞ'nin, HPG'nin zaferlerine benzeyen büyük zaferlerle sonuca götürecek.

“BU TÜR KATLİAMLARLA KÜRTLER BİTMEZ”

“Herkesi uyarıyorum; kıyamet kopmaz da bu insanlık yaşarsa, bu tür katliamlarla Kürdü bitiremezler. Bir gün gelir, yüz yüze bakmak gerekir. Yüz yüze bakma şeyi kaybedilmemeli; yüzünü kapkara edecek şeyi insanlar söylememeli. Ortak olmamalılar, Saray'ın, AKP'nin iktidarı uğruna Kürt kadınların sokak ortasında katledilmesine. Özellikle de basın için söylüyorum. Planın önemli boyutu basın. Erdoğan kendi basınını kurdu.

CHP’YE ÇAĞRI

“Ortak mücadele yürütüyoruz. Direniş var, birçok kesimi içine alıyor. Demokrasi bloku ile yürüyor. Bu direnişte yer alan herkes AKP faşizmine karşı ortak bir duruşu gösteriyor. Bunun daha örgütlü hale getirilmesi, daha planlı-bütünlüklü hale getirilmesi gerekiyor. Başarı için örgütlü direniş şart. Kürdistan'daki öz yönetim direnişi, aynı zamanda demokratik Ortadoğu ve Türkiye direnişidir. Türkiye'de de Türkiye'nin demokratik mücadelesi olarak, özerkliği olarak sürmeli. Devrimci-demokratik güçleri ortak demokrasi cephesinde birleşip faşizme karşı mücadele yürütülmeli.

“Fiili CHP-AKP-MHP faşist, milliyetçi koalisyonu var. Faşist milli bir cephe var. Herkes yerini buna göre tayin etmeli. Özellikle CHP safını net olarak ortaya koymalı. Kılıçdaroğlu'nun nalına da mıhını da vuran AKP'ye koltuk değneği olan CHP'lilik artık bitmeli. CHP içinde tutarlı sosyal demokratlar var, yıllardır mücadele ediyorlar. Tanıyoruz, saygı duyuyoruz mücadelelerine. Ama gelinen noktada AKP'nin MHP ile kurduğu cepheye koltuk değneği olunamaz. CHP, suç ortağı mı olacak, onlara karşı demokratik direnişin yanında mı yer alacak? En başta CHP'ye sorumluluk düşüyor; bütün tutarlı sosyal demokratları çağırıyoruz; demokrasi cephesine katılın. Kimsenin ayrılması vs. yok. Herkesin özgürce yaşadığı demokratik Türkiye sistemini kuralım.

BARZANİ’NİN TÜRKİYE ZİYARETİ

“Güney Kürdistan, KDP yönetimi AKP ile neleri konuşuyor, kararlaştırıyor? Kürt kamuoyu bilmek istiyor. Kürtler adına konuşuluyor nihayetinde. Bu yüzden ortak bir diplomatik faaliyete ihtiyaç var.

“PKK, YNK, Goran ile ittifak yapmak yerine AKP-TC ile ittifak doğru değildir. Bakur'da da mücadele yürüten bir hareketiz. Bu kadar görüşme olursa, kuşkulanmamamız için bir neden yok. Karşıdaki hükümet bizi yok etmek istiyor. Biliyoruz ki, KDP ile bizi savaştırmak da istiyorlar. KDP'nin bunu fark etmemesi de mümkün değil. O yüzden dikkatli olmalı. Kürt halkının varlığının, özgürlüğünün savunulacağı bir yaklaşım bekliyoruz. Bunun Ortadoğu halklarına da katkısı olacak. Kürtlerin gücünün yeterli olduğuna da inanıyoruz. Irak'ın en etkili demokratik toplumu haline gelirler. Sadece Kürdistan'a da sıkışmazlar. Çatışırlarsa kendi kendilerini yok ederler."