BDP’nin Türkiye çapında bir “Demokratik Blok” oluşturarak, blok tarafından çıkarılan bağımsız adaylarla seçimlerde ortak tutum alma önerisi çok farklı kesimler tarafından olumlu karşılandı. Günlerdir süregelen görüşmeler neticesinde adayların belirlenmesinde önemli mesafeler alındı.

Seçimlere Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Bağımsız Adaylarıolarak girilecek.

BDP, EDP, ESP, EMEP, SDP, SP, TÖP, SODAP, KÖZ, SGPH, DİP, EHP, Türkiye Gerçeği ve DÖH'ün (liste tam değildir) bir araya gelerek oluşturduğu Özgürlük ve Demokrasi Bloğu seçimlere bağımsız adaylarla ve blok üzerinden girileceğine dair 8 Nisan günü saat 11:00'de, Taksim Hill Hotel'de bir basın toplantısı düzenleyecek.

DEMİRTAŞ NTV’DEYDİ

NTV’ye konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sadece Kürtleri değil, demokrasi mücadelesinde yer alan önemli isimleri meclise taşımayı hedeflediklerini söyledi. Demirtaş, destekleyecekleri ‘Bağımsız’ adayların Cuma günü açıklanacağını belirtti.

Seçime bağımsız adaylarla girecek olan BDP’nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, KCK davasından yargılanan 3-5 kişinin milletvekili adayı olacağı sinyalini verdi.

Demirtaş, "Biz etnik milliyetçi bir parti değiliz. Sadece Kürtlerin partisi değiliz. O yüzden bugüne kadar demokrat kimliği ile bilinen, ancak kendini mecliste ifade etme şansını bulamamış isimleri de destekleyeceğiz. Biz demokratik toplum yapısını bir bütün olarak meclise taşımak istiyoruz" dedi.

BDP'nin destekleyeceği isimler arasında adları sıklıkla geçen Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü, Levent Tüzel ve Rıdvan Turan'ın isimlerinin sorulması üzerine ise Demirtaş şöyle konuştu: "Bu isimler bize önerildi. Komisyonumuz değerlendirmelerine devam ediyor. Baraj sorunu olmasa bu isimlerin tamamını ve hatta fazlasını desteklemeyi çok isteriz. Sonuçta hepsi siyasal anlamda, özgürlük mücadelesinde yer almış önemli isimler. Seçim barajı nedeniyle, her ne kadar hepsini destekleme şansımız olmayacak olsa da, bu isimlerin bir kısmını emek, demokrasi ve özgürlük mücadelesine destek vermeleri için meclise taşıyacağız."

Seçimlerde BDP'nin destekleyeceği bağımsız milletvekili adaylarının isimlerinin ne zaman kesinleşeceğinin sorulması üzerine ise, Demirtaş, "Cuma günü açıklanabilir" dedi.

Henüz netleşmemiş olmakla birlikte Sırrı Süreyya Önder’in İstanbul 2. Bölgeden, Sabahat Tuncel ve EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel’in İstanbul 3. Bölgeden, Leyla Zana’nın İzmir’den, Gültan Kışanak’ın Siirt’ten adaylıkları konuşuluyor. Ayrıca Kürt illerinde HAKPAR ve KADEP’ten birer kişi, bir Süryani aday, bir Müslüman demokrat kesimden aday, bir de Türkiye sol hareketinden aday gösterileceği söyleniyor.

Ayrıca başka birçok ilde de blok adaylarıyla güçlü seçim çalışmaları yapmak hedeflenirken sürpriz bazı vekilliklerin de kazanabileceği düşünülüyor. İlgili komisyonlar ve blok bileşenleri çalışmalarını 8 Nisan’a kadar tamamlamaya çalışıyor.

DEMOKRAT HABER