Diyarbakır’da kayyıma karşı başlatılan oturma eylemine katılan HDP EŞ Genel Başkanı Sezai Temelli, Türkiye’deki farklı kesimlere demokrasi mücadelesini büyütme çağrısı yaptı.
 
HDP’li 3 büyükşehir belediyesine atanan kayyımlara karşı HDP’li milletvekilleri ve yurttaşların başlattığı eylemler devam ediyor. Diyarbakır Lise Caddesi’ndeki 14’üncü oturma eyleminde kurulan serbest kürsüde, yurttaşlar kayyımlara karşı tepkilerini dile getirdi. 
 
1 Eylül Dünya Barış Günü mitingine katılmak için Diyarbakır’a gelen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, oturma eylemindeki yurttaşları ziyaret etti. Yerine kayyım atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile birlikte oturma eylemine katılan Temelli, yurttaşlar tarafından “HDP umuttur, umut hala ayakta” sloganıyla karşılandı. 
 
‘HALK ONURLU DURUŞ SERGİLEDİ’
 
“Jin jiyan azadî” pankartının açıldığı oturma eyleminden sonra açıklama yapıldı. Oturma eyleminde kurulan kürsüde Kürtçe konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları, kayyımlara karşı 14 gündür süren direnişe dikkat çekerek, Diyarbakır halkının kayyumlara karşı onurlu duruş sergilediğini belirtti. 
 
‘UYUMAMAMIZ LAZIM’
 
Farisoğulları’ndan sonra Diyarbakır Barış Annesi Meclisi adına Meryem Soylu konuştu. Soylu, oturma eylemine katılanlara, “Bin bir emekle kazandığınız iradenizi kayyumlara teslim ediyor musunuz?” diye sordu. Yurttaşlardan “Hayır” yanıtını alan Soylu, “Gece gündüz bize uyku yok. Bu halk, kayyumu kabul etmeyecek, benim inancım tamdır. 3 kentti kayyuma teslim etmeyecekler. Gece gündüz uyumamamız lazım” dedi.
 
‘İKTİDAR MEŞRUİTİYETİNİ YİTİRDİ’
 
Oturma eyleminde kısa bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, eyleme katılanları selamlayarak, şunları söyledi: “14 gündür direniyoruz. Sokaklardayız. 14 gün önce bu ülkede bir darbeyle karşılaştık. Halkın iradesini yok sayan, demokrasinin en temek unsuru olan sandığı yok sayan, seçilmişlere karşı bir kayyum operasyonu başlatan bu iktidar, bu hukuksuzluğa imza atarak, tüm meşruiyetini yitirmiştir. Siyaseten söyleyecek sözü kalmayanlar, siyaseten tükenmişler, iktidar olmanın getirmiş olduğu sadece şiddet erkiyle halkın iradesine, Amed’e, Mardin’e, Van’a saldırıya geçmişlerdi. Bu saldırıyı kabul etmiyoruz.
 
KÜRT DÜŞMANLIĞI 
 
İrademize, sokağımıza ve mahallemize sahip çıkıyoruz. Diyoruz ki, siyaset tam da buradadır. İşte tam da burada tüm Türkiye’ye sesleniyoruz. Gelin iradenize sahip çıkın. Gelin haklarınıza sahip çıkın. Gelin Amed, Van, Mardin halkıyla omuz omuza verin, bu kayyumculara karşı, bu faşistlere karşı mücadelenizi yükseltin. Asla sokaklarımız terk etmeyeceğiz. Ellerinde bir tek şey kalmış o da Kürt düşmanlığı. Her yerde savaşı yükselterek, bu düşmanlığı yükselterek, ayakta durabileceklerini sanıyorlar. Biz bu düşmanlığa hep birlikte son vereceğiz.
 
GELİN SİYASETİ BÜYÜTELİM 
 
Buradaki siyaset onurlu bir barış mücadelesidir. Buradaki siyaset bir demokrasi mücadelesidir. Buradaki siyaset kayyumları kabul etmeyen siyasettir. Gelin bu siyaseti büyütelim. İzmir’de, Aydın’da, Karadeniz’de büyütelim. İstanbul’da, Bursa’da, Türkiye’nin her yerinde büyütelim. Eğer büyütmezsek, bu tekçi anlayış her yerde olduğu gibi Türkiye’yi de kayyum zihniyetine teslim edecektir.
 
TECRİT ANLAYIŞI DAYATILIYOR
 
Bu anlayış nasıl ki bu ülkeye 4 yıldır tecridi dayatıyor, bugün de bu tecrit anlayışını dayatmaya, bu zulmü dayatmaya devam ediyor. Kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. Her yerde sesimiz çıkartacağız. Sokağa, iş yerimize, mahallemize, kentimize sahip çıkacağız. Bu zihniyeti, bu anlayışı kabul etmiyoruz.”
 
Temelli’nin konuşma