HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, referandumun demokratik dönüşümün için bir yol ayrımı olduğunu belirterek, güçlü bir “Hayır”la tekrardan Dolmabahçe Mutabakatı'na dönülebileceğini vurguladı. 

dihaber'de yer alan habere göre, partisinin referandum çalışması hakkında bilgi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ülkenin savaş ile kavrulduğu bir dönemde bu referandumu Türkiye’nin demokratikleşmesi için bir fırsata çevire bileceklerini söyledi. Referandumu mutlaka kazanacaklarını dile getiren Önder, AK Parti iktidarının geri dönüşü olmayan bir yola girdiğini belirtti.

‘SÜRECİ İYİ DEĞERLENDİRMEMİZ GEREKİYOR’

Türkiye’nin bir yol ayrımında olduğunu vurgulayan Önder, 16 Nisan tarihinin Türkiye için demokratik dönüşümün yol ayrımı olduğunu ifade etti. Hükümet’in gücünü yanlış hesapladığını vurgulayan Önder, “AKP milletin içinde biriken öfkeyi ve reddiyeyi okuyamadı. Artık bu yola girdi ve bu yoldan geri dönüş yok. Bu referandumu bir demokratik fırsata çevirebiliriz. Bu özgürleşme ve barış içersinde bir vesile kılınabilinir. Bunun içinde referandumda güçlü bir “Hayır’ın çıkması gerekiyor. Bununda bütün koşulları var ve bizimde bunu iyi değerlendirmemiz gerekir” diye konuştu. 

‘KAOS HER ZAMAN İSTENİLEN ETKİYİ VERMEZ’

İktidarının 7 Haziran seçimlerinden sonra adım adım ördüğü 1 Kasım seçim kaosunu hatırlatan Önder, hükümetin referandum seçimlerinde de aynı yöntemi kullanabileceğini ancak bu yöntemin bazen istediği gibi etki etmeyeceğini söyledi. İktidarının kaos politikasının artık teşhir olduğunu ifade eden Önder, “Şuan ne yapsalar kendilerinde oluşan erozyonu hızlandırmaktan başka bir şey yaramaz. Ayaklarının altındaki toprak gittikçe kayıyor” dedi. 

'16 NİSAN’DA HAYIR ÇIKACAK’

16 Nisan’da "Hayır" çıkacağını savunan Önder, buna gerçekten herkesin inanması gerektiğini dile getirdi. Önder, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu darbe mekaniği Sayın Öcalan’ın tarif ettiği sistem üzerinde yürüyordu. Bir darbe girişimi oldu ama devamını AKP kendi darbesini izledi. Onun için güçlü bir ‘Hayır’ bu politikaların ve uygulamaların tümüne bir reddiye olacağı için savaş ve savaşın varyasyonu politikalara halk nezdin de güçlü bir mahkûmiyet olacaktır.” 

GÜÇLÜ BİR HAYIR'LA DOLMABAHÇE’YE DÖNEBİLİRİZ’

AK Partinin bir şirket gibi yürütüldüğünü savunan Önder, şunları söyledi: “Bunu kendileri de söylüyorlar. Ülkeyi de böyle yönetmeye talipler. Şirketler kar bırakmayı dağıtığı gün dağılırlar. Aynı zamanda 28 Şubat’ın Dolmabahçe Mutabakatı'nın yıldönümüydü, içinden geçtiğimiz günler orada aslında güçlü bir demokratik anayasanın bütün koordinatörleri vardı. Güçlü bir 'Hayır' çıktığında döneceğimiz yer orasıdır.”