KCK Yürütme Konseyi Üyesi Mustafa Karasu, Musul operasyonu ile IŞİD'in durumu ve Ezidi güçlerinin Musul operasyonunda yer almamasına kadar pek çok konuyu Almanya'da yayın yapan Özgür Politika gazetesinde yer alan makalesinde değerlendirdi.

Mustafa Karasu’nun makalesinden öne çıkan bölümler şöyle:

“Musul operasyonu için hazırlıkların tamamlandığı görülüyor. Ancak tartışmalar Musul operasyonunun sıkıntılı olacağını, DAIŞ çıkarıldıktan sonra da Musul üzerinde çekişmelerin süreceğini ortaya koymaktadır. Musul üzerinde yoğun bir rekabet bulunmaktadır...

'MUSUL IRAK’TA KİLİT BİR KONUMDADIR'

“Şu açıktır ki Musul Irak’ta kilit bir konumdadır. Irak ile Kürt ilişkilerinin ne olacağı, Irak’ın birliğinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği ve Irak hükümetinin istikrara kavuşup kavuşmayacağı Musul’un durumuna bağlıdır. Özellikle yakın zamanda bir ferman yaşamış Şengal ve genel olarak Êzidîlerin varlığı ve geleceği de Musul’un durumuyla yakından bağlantılıdır. Bu açıdan Musul üzerindeki siyasi rekabet çok şiddetli biçimde sürecektir.

“Irak’ta Kürtlerle ilişkilerin nasıl gelişeceği Musul’daki duruma bağlı olacaktır. Iraklı Kürtler Musul’da iyi bir ilişki kurarlarsa bu hem Kürtlerle Irak hükümeti, hem de Kürtlerle bu alandaki Sünni Araplar, Şiiler ve Süryanilerle iyi ilişki kurmak anlamına gelir ki, bu hem Irak’ın birliğini güçlendirir, hem de Irak’ın demokratikleşmesinde olumlu bir zemin doğurur.

“Eğer bu durum başarılmaz, Türkiye, Suudi Arabistan, dinci-milliyetçi Sünni Arapların içinde olduğu cephe etkili olursa bu durum Irak’ı büyük bir istikrarsızlığa götürür. Bundan Kürtler de zararlı çıkar. Kürtler açısından en doğru durum, birlik içinde hareket ederek bölgenin Sünni, Şii, Asuri, Türkmen topluluklarıyla birlikte ve Irak hükümetiyle bir demokratik uzlaşma içinde ortak hareket etmeleri olur. Ne Irak hükümetinin merkezi hegemonik politikası ne de bir kesimin kendini hakim kılıp diğer toplumsal kesimleri dışlaması sorunu çözebilir. Kürtlerin de içinde olduğu demokratik ulus anlayışlı bir Musul yönetimi dışında istikrar ve barış getirecek başka bir siyasi konum olamaz...

“Musul’un nasıl bir yönetime kavuşacağı ve hangi siyasi güçlerin etkili olacağı konusu çok önemlidir. Musul sadece Irak’ın değil, Ortadoğu’nun nasıl şekilleneceğini gösterecektir. Kürtlerin Irak ve Ortadoğu’da nasıl bir konum kazanacağı ve rol oynayacağı da Musul’da şekillenecektir.

'EZİDİLERİN KADERİ MUSUL’DA BELİRLENECEKTİR'

“Özellikle de Êzidîlerin kaderi Musul’da belirlenecektir. Eğer Musul’da dinci-milliyetçi ve Kürt karşıtı çevrelerin etkili olduğu bir siyasi durum ortaya çıkarsa Êzidîler için 75. Ferman yolda demektir. Bu da önceki 74. Fermandan farklı son bir ferman olacaktır. Êzidîlerin tümden Şengal’den atılması ve bu temelde böyle bir inancın tarihten silinmesi durumuyla karşılaşılacaktır. Bu açıdan Musul operasyonu Êzidîleri herkesten daha fazla ve yakından ilgilendirmektedir.”