Başkanlık sistemini getiren anayasa teklifinin Meclis Anayasa Komisyonu’nda görüşmeleri başlamadan önce partilerin teklifle ilgili izleyeceği strateji de netleşiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “seferberlik” çağrısı yapmasıyla, AK Parti’nin kamuoyunu ikna etmek için kampanyasını “seferberlik hâli varmış gibi” yürüteceği görülüyor.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) referandum stratejisini açıklayan Mardin Milletvekili Mithat Sancar, “Biz, herkesin hayırı kendine olsun, hayır’dan ortak bir hayır çıkar diyeceğiz. Yani herkes kendince bir nedenle hayır desin, nasıl olsa bundan ortak bir iyilik çıkar” dedi. ‘

Özlem Akarsu Çelik'in gazeteduvar'da yer alan haberine göre ana muhalefet partisi CHP ile ortak tavır almalarının mümkün görünmediğini belirten Sancar şöyle konuştu:

“Biz elbette bütün demokrasi güçlerinin, tek adam yönetimine karşı çoğulcu, demokratik, parlamenter sistemi savunacak güçlerin ortak paydada bir araya gelmesini isteriz. Bunun için çalışıyoruz, çalışmaya devam edeceğiz. Ancak gerçekçi olmak lazım. CHP yönetiminin böyle bir ortaklığa yanaşması mümkün görünmüyor. Eğer kurumsal olarak yan yana gelmek mümkün olmazsa tabanda bir araya gelmek gerekir. Terör söylemiyle yaratılan bu şantajı, prangayı tabanın kırması gerekiyor. HDP olarak bütün sol, sosyalist, demokrat, özgürlükçü çevrelerin ortak hareket etmesi bizim hem hedefimiz hem isteğimizdir. Bütün bunlar olmasa bile herkesin kendi gerekçesiyle ‘hayır’ demesini bekliyoruz. Herkesin hayırı kendine olsun, bundan ortak bir hayır çıkar diyoruz.”