MHP Milletvekili Mehmet Parsak, Adalet Bakanlığı’nın 2018 yılı Bütçe Görüşmeleri’nde hükümetin yayımlamayı planladığı Kanun Hükmünde Kararname’lere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek yargıda değişiklik yapacak bir KHK hazırlığına karşı olduklarını söyleyen Parsak,  hükümeti “iyi niyetle” uyardıklarını savunarak, “Bu düzenleme yanlıştır ama illa yapılacaksa bugün yapılması yanlıştır, terörle mücadele davaları bittikten sonra yapılmalıdır” dedi.

Gazete Duvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yakın zamanda çıkacağını açıkladığı 2 yeni kanun Hükmünde Kararname (KHK) Meclis’in de gündeminde.

Yeni ihraçların yanı sıra yüksek yargıda önemli değişikliklerin yer alacağı KHK’lar ile Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarında da artışa gidileceği iddia ediliyor.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan da Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayılarını arttırmaya dönük KHK hazırlığının yüksek yargıyı tamamen ele geçirme anlamı taşıdığını söyledi.

ÖNCE YASAL ALTYAPI SONRA PERSONEL

Meclis’te Adalet Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçesi görüşüldü. Partisi adına söz alan MHP Afyon Milletvekili Mehmet Parsak, yargı sistemi ve adalete ilişkin temel sorunları ve bunlara ilişkin çözüm önerilerini sundu.

Parsak “İlk olarak anayasal ve yasal altyapımızı düzgün hâle getirmek zorundayız. Özellikle, Anayasa değişikliği referandumumuzdan kaynaklanan uyum yasaları başta olmak üzere ama bunlarla sınırlı değil, tüm yasal altyapı çalışmalarımızda da son derece hassas, titiz ve olması gerektiği gibi çalışmalar yürütmek durumundayız” dedi.

Yasal, anayasal altyapı konuları çözüldükten sonra yargı personelinin sorunlarının çözülmesi gerektiğini ifade eden Parsak, ayrıca yargının fiziki sorunlarının da ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.

‘İLLA YAPILACAKSA BUGÜN YAPILMASI YANLIŞTIR’

Parsak, konuşmasının sonunda yakında çıkacağı açıklanan ve yüksek yargıyla ilgili düzenlemeler içereceği konuşulan yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hazırlığını değerlendirdi.

“Bakın, buradan önemle ve iyi niyetle uyarıyoruz” diyerek sözlerine başlayan Parsak şunları söyledi:

“15 Temmuz’dan sonra yüksek yargıdaki üye sayılarını azalttık. Onun üstünden bir buçuk sene geçmedi. Yargıtay’a 100, Danıştay’a 15 civarında yeni üye atandı. Bu mesele son derece önemli. Yüksek yargıda böylesi bir değişikliği bugün itibarıyla doğru bulmuyoruz. Özellikle FETÖ ve PKK başta olmak üzere, terörle mücadele eksenindeki önemli davalar devam ederken, yüksek yargıya, kürsülerdeki terör mahkemesi başkanlarından, başsavcılardan mutlaka bir hareketlilik olacak. Talip olup gidemeyenler olacak, küskünlükler, kırgınlıklar olacak, gidenlerden dolayı ilk derece mahkemeleri içinde ciddi hareketlilikler olacak ve bunlar, sadece kendileri bakımından değil, sonrasında çıkacak kararname, çıkmak durumunda olacak kararnameyle, esasen tüm yargı sistemimizi bir kere daha belki de altüst edebilecek.”

’17 YIL ŞARTI AŞAĞI DÜŞÜRÜLMEMELİ’

Parsak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bu düzenleme yanlıştır ama illa yapılacaksa bugün yapılması yanlıştır, terörle mücadele davaları bittikten sonra yapılmalıdır. O zaman yapılırken de gene, her zaman ve her konuda olduğu gibi ehliyetten, liyakatten, adaletten uzaklaşılmamalıdır. Sözgelimi on yedi yıl şartı daha aşağılara düşürülmemelidir. Yargıda birlik ruhuna ve devlet aklına zeval verilmemelidir.”

CHP’Lİ ALDAN: YÜKSEK YARGI TAMAMIYLA ELE GEÇİRİLMEK İSTENİYOR

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ise, Yargıtay ve Danıştay’da üye sayısının arttırılmasıyla ilgili bir plan olduğunu savundu.

Aldan, “Şu anda Yargıtay’da, Danıştay’da -bunu söylemek doğru değil ama- düşünce itibarıyla ülkücüler ile sosyal demokratlar çoğunluktadır. İşte, bu birliği bozmak adına, tamamıyla bu yüksek yargıyı ele geçirmek adına bir Kanun Hükmünde Kararname ile Yargıtay ve Danıştay’ın üye sayıları artırılmak istenmektedir” dedi.

(Kaynak: Gazete Duvar)