Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmasını Bakan Ziya Selçuk’a sordu.

İnsan Vakfı’nın “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesinin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanıp sponsor olunduğunu belirten Özen, bu projeye göre tüm din derslerinin öğrencilere mescitte minder üzerinde verileceğini kaydetti.

Özen, verdiği soru önergesinde şunları dile getirdi:

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanmasının ardından, tüm il valiliklerine bununla ilgili gerekli hazırlıkların yapılmasına dair talimat bildiren yazılar iletilmiştir. Hâlihazırda 15 okulda yapımları tamamlanan bu derslik hüviyetindeki mescitlerin ilk etapta 90 kadar okula yapılması, sonrasında ise tüm okullara yayılması öngörülmektedir.”

'TEK İNANÇ DAYATMASI TÜM BİRİMLERDE'

Bu projenin zorunlu olmasının insan hakkı ihlali olduğunun altını çizen Özen, salt bir inancın ibadethanesi altında farklı inançlardaki çocuklara verilmesi akıllara ciddi soru işaretleri yarattığını belirtti.

Alevilik gibi bir çok kadim inancın asimile edilmeye çalışıldığını kaydeden Zeynel Özen, tek bir inancın dayatması neredeyse tüm birimlerde hakim olunmaya çalışıldığını ve bunun da diğer farklı inançların geleceğini yok etmeye yönelik olduğunu belirtti.

Bu uygulamanın  “BM İnsan Hakları Evrensel Bildirgesine” tamamen aykırı olduğunu vurgulayan Özen, “Bu nedenle “Mescitsiz Okul Kalmasın” projesiyle Alevi çocukları gibi farklı inançlardaki öğrencilere ibadethanesi olmayan bir yerin dayatılması çok açık ve net insanlık suçudur” dedi.

'BU PROJE DAYATMA MANTIĞINA SAHİP'

Bu kapsamda Zeynel Özen, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a şu soruları yöneltti:

Devletin resmi eğitim kurumlarında farklı inanışlardan olan öğrencilere başka bir inancın ibadethanesinin ve ibadet ritüellerinin dayatılmasının amacı ve nedenleri nelerdir?

Milli Eğitim Bakanlığı bu kararıyla sadece bir inanca imtiyaz tanıma ve diğer inançlardaki öğrencilere de dayatma mantığına sahip değilse, benzeri dini projeleri farklı inançların ibadethanesi için de tüm okullarda gerçekleştirmeyi düşünmekte midir?