HDP milletvekillerinin TBMM Genel Kurulunda, İçişleri Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2018 yılı bütçeleri üzerinde söz almasının ardından, HDP'li vekiller ile AKP’li vekiller arasında 'Kürdistan' tartışması yaşandı.

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye'de insan hakları ihlalleri bulunduğunu ifade ederek, ülkenin OHAL ile yönetilmesini eleştirdi.

Kürkçü,  "AKP'nin hikmeti hükümetine göre terörle mücadele olağanüstü halin, olağanüstü hal de insan hakları ihlallerinin mücbir sebebidir. Her şeyden önce, bir ülkenin olağanüstü hal ile yönetilmesi, buna zorunda kalmak bir hükümet için dünyanın neresinde olursa olsun övünülecek bir şey değil, bir utanç vesilesidir" ifadelerini kullandı.

HDP'Lİ ÖNLÜ: 'KÜRDİSTAN' KAVRAMINI ERDOĞAN DA KULLANDI

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, AKP'nin 7 Haziran 2015 seçimleri sonrası Kürt sorununun demokratik zeminde çözüm olanaklarını devre dışı bıraktığı söyledi.

Önlü, konuşmasında, "16 Ağustos 2015 tarihinden başlayarak Kürt illerinin yakılması, yıkılması şeklinde hayat bulan çöktürme eylem ve planı devreye sokuldu" ifadelerini kullandı.

'TERÖRLE MÜCADELE ALTINDA ASLINDA KÜRTLERLE MÜCADELE EDİLİYOR’

Önlü'nün, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın işine geldiği zamanlarda 'Kürdistan', 'Dersim', 'Dersim katliamı' gibi kavramları kullandığını, kendileri bu sözleri kullanınca ise linç edildiklerini" iddia etmesi üzerine TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Genel Başkanım ve Cumhurbaşkanım 1921 Anayasası'nı anlatırken kullandı 'Kürdistan' kelimesini. Lütfen tahrif etmeyelim" dedi. AKP'nin HDP'yi işlevsiz kılmak istediğini ileri süren Önlü, 'terörle mücadele altında aslında Kürtlerle mücadele edildiğini' söyledi.

AKP’Lİ MUŞ: KİM KÜRTLERE SALDIRDIYSA, KÜRTLERİN KATİLİ ONLARDIR

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, Önlü'nün ifadelerine tepki gösterdi.

Muş, terörle mücadelenin vatandaşlara karşı yapılıyormuş gibi bir algı oluşturmanın hiç kimsenin haddine olmadığını söyledi.

Muş, "PKK istediği gibi hareket edemiyor, Kürt vatandaşlarımız rahat bir şekilde nefes alıyorlar. Kim Kürtlere saldırdıysa Kürtlerin katili onlardır, devlet değildir. Kim PKK'yla iş birliği yapıyor, onlarla beraber hareket ediyor, onların ideolojisini meşrulaştırmaya çalışıyorsa Kürt kökenli vatandaşlarımızın katili onlardır; onlar ırkçıdırlar, onlar faşisttirler" diye konuştu.

HDP'Lİ YILDIRIM: TARİHSEL KAVRAMLARI, KONJONKTÜR DEĞİŞTİĞİ İÇİN DEĞİŞTİREREK KULLANMAMIZ BEKLENMEMELİ

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım ise AKP'nin işine geldiğinde 'Dersim katliamı', '90'lı yılların kanlı belası' kavramlarını kullandığını söyleyerek, kendilerinden tarihsel kavramları, siyasi konjonktür değiştiği için değiştirerek kullanmalarının beklenmemesi gerektiğini belirtti.

HDP'Lİ ÖNDER: BEĞENMİYOR OLABİLİRSİNİZ, TÜYLERİNİZİ DİKEN DİKEN EDİYOR OLABİLİR

HDP Ankara Milletvekil Sırrı Süreyya Önder, "Kürdistan'ı, siz bir coğrafi deyim olarak, tanımlama ya da bir kavram olarak beğenmiyor olabilirsiniz, sizin tüylerinizi diken diken ediyor olabilir. Ama 'burada, benim yurdumun halkımın adı söylenemiyor' duygusunu bir gence verirseniz, dünyanın bütün OHAL bütçelerini tankını, topunu, tüfeğini bir araya getirseniz de o gencin önüne mani olamazsınız" şeklinde konuştu.

AKP’Lİ ELİTAŞ: HARİTADA ÇİZDİĞİN YER TÜRKİYE TOPRAĞINI BÖLMEK DEMEKTİR

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da ülkede Kürt de Türk de bulunduğunu söyledi.

"Kürt'üm ben, Türk'üm ben, bu ülkede yaşayan insanım ben, Türkiye'yim ben" ifadesini kullanan Elitaş, “PKK hainlerinin ülkeyi bölmek için yaptığı gayretlerin Mecliste ifade edilmeye çalışılmasına herkesin itiraz edeceğini” söyledi.

Elitaş, "Burada kalkıp da Kürdistan diye bölmeye çalışırsan, orada haritada bir bölge ifade etmeye çalışırsan, o haritada şeklini çizdiğin yer Türkiye toprağını bölmek demektir. Buna hiç kimse müsaade etmez. Türkiye'de yaşayan Kürt kardeşlerimin yüzde 99'u demiyorum, yüzde 99,9'u bu ülke toprağı için canını verecek, şehit olacak sevdalı insanlardır" ifadesini kullandı.

Kimsenin etnik yapısıyla sorunları olmadığını öne süren Elitaş, "Kim ki ülkeyi bölmek istiyor kim ki hain teröristleri burada savunmak istiyor, ona biz müsaade etmeyiz" diye konuştu.

Kaynak: Sputnik