AKP İstanbul Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım’ın TBMM Başkanlığı’ndan istifasının ardından bugün yeni Meclis Başkanı seçilecek.

TBMM Genel Kurulunda yapılacak Meclis Başkanı seçiminde, AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü ve İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz yarışacak.

Meclis yeni başkanını seçmek üzere bugün saat 12.00’de toplandı.

Meclis Başkanlığı için AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz'in yanı sıra AKP İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu da bugün yaptığı başvuruyla aday oldu.

TBMM Başkanı seçimi Meclis Genel Kurulunda bugün yapılacak. Gizli oyla yapılacak seçimde, birinci ve ikinci turlarda üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu, yani 400 oy, üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 301 oy aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye Başkan seçilecek.

Meclis, yeni başkanını seçmesinin ardından yasama faaliyetlerine seçim arası vererek tatile girecek.

Meclis Başkanlığı için AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay ve İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz’in yanısıra AK Parti İstanbul Milletvekili Nevzat Şatıroğlu da bugün yaptığı başvuruyla aday oldu.

‘Tedbiren’ başvuru yaptırılan Şatıroğlu’nun, oylamaya geçilmesinden kısa süre önce adaylıktan çekildiği dilekçesi genel kurulda okunarak kabul edildi.

Şentop’tan boşalan TBMM Başkanvekilliği görevine Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç seçildi. Bilgiç’ten boşalan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliğine de, AKP Mersin Milletvekili Lütfü Elvan seçildi.

İLK TUR OYLAMADA SONUÇ ALINAMADI

TBMM Genel Kurulunda, birinci tur yapılan oylamada 528 milletvekili oy kullandı.

İlk tur oylamada, AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop 322, CHP İstanbul Milletvekili Engin Altay 120, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay 45, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz 35 oy aldı. 6 oy da geçersiz sayıldı.

İkinci turda adayların aldıkları oy da arttı, ancak yine üçte iki çoğunluk olan 400 oy sayısına ulaşan olmadı. İkinci turda Şentop 333, Altay 126, Kemalbay 46, Filiz 35 oy aldı.

BAHÇELİ: ŞENTOP'U DESTEKLEYECEĞİZ

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis Başkanı seçimlerinde Mustafa Şentop'u destekleyeceklerini açıkladı. Bahçeli, Twitter'dan yaptığı açıklamada şunları söyledi:

AKP GRUBU TOPLANDI

Habertürk Ankara Temsilcisi Bülent Aydemir'in aktardığı bilgiye göre, AKP Grubu, Meclis Başkanı seçimi nedeniyle kapalı toplandı. Mustafa Şentop’un yerine TBMM Başkanvekili olarak Sadi Bilgiç seçilecek. Sadi Bilgiç’ten boşalacak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na da Lütfü Elvan getirilecek.

ŞENTOP'TAN ZİYARET

TBMM Başkanlığına aday olan AKP Tekirdağ Milletvekili Mustafa Şentop, CHP, İYİ Parti ve HDP gruplarına ziyarette bulundu.

Şentop, TBMM Genel Kurulunda bugün yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi öncesinde ilk olarak CHP Grubuna gitti.

Mustafa Şentop, AKP Grup Başkanvekilleri Özlem Zengin, Cahit Özkan ve bazı AKP milletvekilleriyle birlikte CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ile görüştü.

Daha sonra İYİ Parti Grubuna geçen Şentop, İYİ Parti Grup Başkanı Orhan Çakırlar, Grup Başkanvekilleri Yavuz Ağıralioğlu ve Lütfü Türkkan tarafından karşılandı.

Görüşmede İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, Şentop'tan Meclisin etkisinin arttırılmasını talep etti. Türkan, görüşme sonrası Şentop'a çalışma odalarını göstererek, odaların dar ve yetersiz olduğunu, çalışma arkadaşlarının daha rahat bir ortamda çalışabilmesi için geniş bir mekan tahsis edilmesini istedi.

Şentop, yaptıkları yasal düzenlemelerle sadece yürütmeyi değil, yasamayı da güçlendirdiklerini ancak eski alışkanlıklar ve yeni sisteme geçiş nedeniyle bazı aksaklıkların devam ettiğini belirtti. Şentop, Türkkan'ın çalışma ortamına ilişkin talebi konusunda da gereken desteği vereceğini söyledi.

Ardından HDP Grubuna geçen Şentop, HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan ve TBMM Başkanvekili Mithat Sancar ile görüştü.