Paris suikastı zanlısı Ömer Güney'in ses kaydını ve MİT ile belgeleri Başbakan Erdoğan'a soran BDP Milletvekili Ayla Akat Ata, "Basına sızan belgede imzası olduğu görülen MİT yetkililerinin suikastla ilişkisini tespit etmek amacıyla bir soruşturma başlatılmış mıdır?" diye sordu

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, üzerinden bir yıl geçmesine karşın aydınlatılmayan Paris Katliamı'nı bir soru önergesiyle Başbakan Erdoğan'ın gündemine taşıdı.

Katliamın tek tutuklu zanlısı Ömer Güney'in basına sızan ses kaydı ve MİT'e ait olduğu öne sürülen belgelere dikkat çeken Ata, önergesinde şunları kaydetti:

"12 Ocak 2014 günü internet sitelerine düşen videoda tetikçi Ömer Güney'in bir yakınına verdiği bilgiler ve iki şahısla katliam planlarına dair yaptığı görüşmelerin ses kaydı bulunmaktadır. Bundan iki gün sonra haber sitelerine düşen bir belgede ise, MİT'in Güney'e Sakine Cansız'a yönelik suikast düzenlemesi karşılığında 6 bin avro ödeme yapıldığı iddia edilmektedir. 'GİZLİ' ibareli ve 'arz notu' başlıklı belge 18/11/2012 tarihini taşımakta ve bu tarih Güney'in suikastın ardından aracında bulunan pasaportuyla ortaya çıkan Türkiye ziyaretleriyle de çakışmaktadır. Belgede MİT daire başkanı Uğur Kaan Ayık'a ek olarak üç MİT yetkilisinin daha imzasının bulunduğu görülmektedir. Belgede (Sara kod adlı Sakine Cansız'ın adı geçmekte ve 'söz konusu örgüt mensubunun etkisiz hale getirilmesine yönelik operasyonel bir tasarlama' ifadesi kullanılmaktadır."

Söz konusu videonun teknik incelemesinin yapılıp yapılmadığını soran Ata, "Videodaki seslerin kimlere ait olduğu tespit edilmiş midir? Edilmişse bu şahıslar kimlerdir ve hangi kurumlara bağlı çalışmaktadır?" diye sordu.

Ömer Güney'in suikast öncesinde gerçekleşen Türkiye ziyaretlerinde kimlerle görüştüğünü öğrenmek isteyen Ata, şu soruları sordu:

"-Ömer Güney'in Türkiye'de yaptığı görüşmelerde kendisine para ve silah yardımı yapılmış mıdır?

-MİT'in Paris suikastı öncesinde Ömer Güney'le görüşmesi olmuş mudur? Olmuşsa bu görüşmelerin içeriği nedir? Güney'e suikast emri verilmiş midir? Verilmişse bu emir kimler tarafından ve nerede iletilmiştir?

-Videoda Ömer Güney'e ait olduğu iddia edilen ses tarafından Fransız istihbaratının Güney'i takip ettiği ifade edilmektedir. Tetikçi Fransız istihbaratı tarafından takip edildiği ve Türkiye bağlantıları da olduğu halde katliamın önlenmemiş olması uluslararası bir komploya işaret etmektedir. Hükümetinizin bu sürece ilişkin bilgisi ve dahli ne şekildedir?

-Söz konusu videoda Güney'in Belçika'dan silah temin etmeyi planladığı yönündeki ifadelerde kimleri kast ettiği tespit edilmiş midir? Hükümetinizin bu kişileri ve ilişkileri açığa çıkarmak yönünde bir girişimi bulunmakta mıdır?

-Basına sızan belgede imzası olduğu görülen MİT yetkililerinin suikastla ilişkisini tespit etmek amacıyla bir soruşturma başlatılmış mıdır?

-İlgili belgede 'lejyoner' kod adıyla geçen MİT ajanının kimlik bilgileri nelerdir?

-Videonun ve belgenin basına sızmasıyla suikastın Türkiye devleti bağlantılı kurumların dahiliyetiyle işlendiğine dair kanı artmıştır. Bu anlamda hükümet olarak suikastın işlenmesinde payı olan kişi ve kurumların tamamının ortaya çıkarılması yönünde kapsamlı bir çalışma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu çalışma ne aşamadadır?

-Hükümetiniz suikastın bir an önce aydınlatılması ve tüm sorumlularının açığa çıkarılması amacıyla Fransız devletiyle ortaklaşa bir çalışma yürütmekte midir? Yürütmekte ise bu çalışma ne aşamadadır?" (ETHA)